Hlavní obsah

Návyky, kvůli kterým se nelze vymanit z toxického vztahu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se řekne toxický vztah, všichni nejspíš víme, že to není vztah dobrý. A i když by do přesně takového s vědomím, že bude škodlivý, nejspíš nikdo dobrovolně nevstoupil, i tak o nich stále slýcháme. Ba co víc, spousta lidí v nich setrvává opravdu dlouhou dobu. Důvody k tomu jsou často podobné.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

Jedním ze zásadních důvodů, proč někteří lidé setrvávají v toxických vztazích, je nízké sebevědomí. Jednoduše si myslí, že by nezvládli být sami, nikdo jiný by s nimi nechtěl být, protože vlastně nic neumí, všechno zkazí apod. Příčin nízkého sebevědomí může být celá řada. Předchozí špatné zkušenosti mohou mít z dřívějších vztahů, mnohdy bohužel i z vlastní rodiny.

Být tak potichu a nestěžovat si, i když něco není opravdu v pořádku, je součástí „běžného“ života mnohých jedinců. Vztahová expertka Lisa Lieberman-Wangová, která si sama prošla emočním a sexuálním zneužíváním, upozorňuje na několik hlavních věcí, kvůli kterým lidé zůstávají zaseklí v toxických vztazích, uvádí server Yourtango.

Jak k tomu dodává, abychom získali větší sebevědomí, je potřeba si uvědomit, na čem je třeba zapracovat a co změnit.

Provinilost na každém kroku

V nezdravých vztazích se málokdy cítíme provinile z důvodu, že bychom udělali něco opravdu špatně. Spíše se cítíme provinile, protože jsme se „zasekli“ v negativních zprávách a sami sebe přesvědčujeme, že nikdy nemůžeme být něčím lepším, udělat dost, aby to druhý ocenil.

Podle jakých vlastností lze poznat toxického člověka

Vztahy a sex

Neúspěch, neúspěch, neúspěch

Přehlížíme své úspěchy a vynaložené úsilí. Často prokrastinujeme, protože se ztrácíme v detailech. Nejistota v nás samých nás pohání k myšlenkám, že cokoli menšího než dokonalost se rovná selhání.

A i když nás někdo pochválí za naše činy, i tak se nám honí hlavou myšlenky, že určitě nejsme dost dobří - a až to ostatní zjistí, budou v nás vidět podvodníka.

Boj s depresí a úzkostí

Čím častější bývá přesvědčení, že nejsme dost dobří, o to vyšší je riziko myšlenek na sebevraždu. „Vaše sebepojetí a sebevědomí jsou podmíněné a založené na nerealistické představě dokonalosti,“ vysvětluje odbornice.

Přemítání nad špatnými výsledky

„Všechno je to moje chyba, vina. Kdybych udělal/a tohle, tamto, neřekl/a tohle…“ Pokud někoho takového slyšíme vyprávět jeho příběh, je nám ho možná líto. Co když jsme takovou osobou ale my sami?

Dokážeme poznat, když vedle sebe máme člověka, který ničí naši sebeúctu a pošlapává naše sebevědomí? Dokážeme poznat, kdy nám začaly negativní názory a pocit, že je pořád všechno špatně, řídit život?

„Je smutné, že čas, kdy potřebujeme nejvíc lásku a pochopení, je také dobou, kdy si myslíme, že si je nejméně zasloužíme. A to je právě ten okamžik, kdy se musíme vzchopit a jít za tím, co si opravdu zasloužíme,“ uzavírá Lisa Lieberman-Wangová.

Tři zásadní znaky, že jste v toxickém vztahu

Vztahy a sex

Jak se vypořádat s toxickým prostředím v zaměstnání

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám