Hlavní obsah

Jak se na první schůzce vyhnout trapnému tichu

Vyzkoušela jste seznamovací aplikaci, nebo vyrážíte na první rande s kolegou, který se vám už delší čas dvoří? Pak pravděpodobně přemýšlíte nad tím, zda s dotyčným nebude váznout konverzace. Osvojte si několik rad od odborníků, díky kterým se nejen na první schůzce vyhnete trapnému tichu.

Foto: Profimedia.cz

Už na první schůzce může váznout konverzace.

Článek

I když si to nechceme přiznat, většina z nás tráví mnoho času surfováním po internetu, brouzdáním po sociálních sítích, nebo dokonce hraním her na mobilu. Celosvětový průzkum z roku 2021 odhalil, že většina lidí tráví na mobilním zařízení neuvěřitelné 4,8 hodiny denně.

Pravda, sociální sítě sice umožnily, že se cítíme v neustálém kontaktu s lidmi, avšak ve skutečnosti oslabily naše „offline“ sociální dovednosti.

„Konkrétně má mnoho lidí problémy se čtením emocí druhého, vnímáním řeči těla i s udržením pozornosti během konverzace,“ vyjmenovává hlavní problémy psycholog Joshua Klapow.

Tři věci, podle kterých vás lidé okamžitě odsoudí, aniž by vás pořádně poznali

Vztahy a sex

Ruku v ruce s těmito problémy přichází také skutečnost, že jsme mnozí „zapomněli“ vést offline konverzaci s neznámým člověkem.

Najednou nevíme, na co se druhého ptát, jak reagovat či navazovat nová témata. Nezbývá nic jiného než opět zapracovat na komunikačních schopnostech.

1. Ptejte se na otevřené otázky

Nejjednodušší způsob, jak udržet konverzaci v chodu? „Ptejte se na otevřené otázky,“ odpovídá psycholog Joshua Klapow.

Pokud si všimnete, že osoba, se kterou mluvíte, vám nevěnuje energii, vymyslete otázku, která vyžaduje více než jenom odpověď ano nebo ne. Možná daný člověk neodpovídá kvůli nervozitě, nebo má pocit, že nemáte příliš společných témat. I proto se vyplatí, když položíte otázku, která je dotyčnému přímo šitá na míru.

Víte, že hraje volejbal? Zeptejte se ho, jak se k tomuto sportu dostal. Má psa? Popovídejte si o jeho stylu výchovy. Věřte, že s troškou snahy najdete otázku, která dotyčného rozpovídá.

2. Podpořte jeho povídání

Jakmile najdete téma, které druhého člověka zajímá, nezbývá nic jiného než se ho vyptávat na podrobnosti.

„Toto je jednoduchý způsob, jak méně upovídaného člověka přimět k tomu, aby s vámi sdílel více svých myšlenek,“ míní Joshua Klapow pro Bustle.

Jak rozpoznat narcistu už na prvním rande

Vztahy a sex

Pokud naopak vycítíte, že dané téma člověku nesedlo, rychle tyto vody opusťte. Není žádoucí, abyste někoho přivedla do rozpaků nebo mu způsobila nekomfortní pocit.

3. Ptejte se na jeho preference

Pokud všechno ostatní selže, přichází na scénu vděčné téma – oblíbenosti a neoblíbenosti druhého člověka. Zeptejte se dotyčného, co má rád, co mu dělá radost a jak vypadá jeho vysněný den. Stejně tak můžete společně prozkoumat věci, které rád nemá.

„Jeho odpovědi můžete vyvážit svým pohledem na věc, díky čemuž se hlouběji ponoříte do dané problematiky,“ radí Klapow.

Na druhou stranu si dávejte pozor, aby se vaše konverzace neproměnila ve velkou vlnu negace, což se může stát obzvláště v momentě, kdy zabrousíte do politických témat.

4. Buďte autentická

Zatímco při konverzaci s přáteli se cítíme komfortně, povídání s neznámým člověkem nás může stát mnoho sil a energie. Přesto se nesnažte druhému zalíbit, případně nesetrvávejte u témat, která vás nebaví. Nejdůležitější totiž je, abyste po celou konverzace zůstala sama sebou.

Čím ženy děsí muže při seznamování

Vztahy a sex

Nemá smysl se zbytečně přetvařovat a dělat, že vás některá témata zajímají, i když ve skutečnosti trpíte. Takovým chováním byste dotyčnému pouze dala naději, že jste na stejné vlně.

Reklama

Výběr článků

Načítám