Hlavní obsah

Mužská tajemství, která by měla být včas odhalena

Novinky, Filip Šára

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měl váš partner tradiční výchovu a postupem času z něj vyrostl pravý, místy až příliš stoicky klidný muž, se kterým si proto občas nevíte rady? Pak může být pro vás tento text užitečným průvodcem.

Foto: Profimedia.cz

Mužská ješitnost chce slýchat chválu, proto občas partnera přímo a srozumitelně chvalte.

Článek

Původní seznam sestavili na serveru WebMD na základě doporučení psychologů, zabývajících se problematikou genderových rolí. Inspiruje se tím i tento materiál. Uvádíme jak všeobecně známé úsměvné stereotypy, tak pro někoho možná překvapivé skutečnosti - někdy třeba jen ve smyslu, že se domníváte, že jistý nešvar je doménou pouze vaší polovičky.

I muži mohou být schopni vyjádřit své pocity

Pokud má osoba mužského pohlaví vypustit z úst nějaký pocit, je bezpochyby jednodušší vyjádřit ho nepřímo. Zkuste se svého manžela či přítele zeptat, co plánuje dělat o společném víkendu. Nebo co si myslel, když vás poprvé potkal. Takové otázky a jejich odpovědi vás mohou blíže nasměrovat k poznání, co váš partner asi cítí.

Přesto většina mužů preferuje vyjádřit svou náklonnost raději nějakým činem než slovy. Vždyť i dobrovolná pomoc s domácími pracemi je něco, co ženám usnadňuje život. Může to být dokonce projev láskyplnějších citů než nepřirozené zahuhlání, že vás miluje.

Muži berou závazky vážně

Že se muži bojí trvalých vztahů, je pravda. Obvykle jim trvá déle, než se pro takový vztah rozhodnou, ale to jen proto, že se chtějí ujistit, že vztah má skutečně budoucnost. Když už se k někomu svatbou "připoutají", povětšinou berou závazek vážně. Dokládá to i průzkum, který tvrdí, že 90 % mužů by si stejnou ženu vzalo znovu.

On vás ale opravdu vnímá

Zde vidíme jeden z podstatných rozdílů mezi ženským a mužským vnímáním reality. Žena při rozhovoru přikyvuje a opakuje slova "ano" nebo "aha", aby ukázala, že skutečně poslouchá. Někteří muži (a není jich málo) to nedělají. Když na vaše vyprávění partner zdánlivě nereaguje, neznamená to, že nenaslouchá - pravděpodobně ano a navíc se o tom, co říkáte, snaží přemýšlet. Samozřejmě nelze vyloučit ani opačná varianta, že ho to opravdu nezajímá...

Pamatujte si, že jakékoli společné činnosti (od povídání - nikoli hádky - přes sportování až po sex) váš vztah utužují. Přesto muži, stejně jako ženy, potřebují určitý čas jen pro sebe. Dopřejte mu ho, povzbuďte ho, ať si klidně jde zaběhat. Každý z vás potřebuje nějakou samostatnou aktivitou rozvíjet vlastní osobnost, nemůžete na svém partnerovi neustále viset jako ozdoba na vánočním stromečku.

Kratší paměť i snížená schopnost chápání

Ženy mají tendenci si různé nepříjemnosti uchovávat v mysli déle, i proto u nich častěji propukají pocity smutku, stresu, nebo dokonce deprese. Muži se v problémech tolik nešťourají a dříve se jimi přestanou jakkoli zabývat. Ženy se tedy nesmí divit, když při touze po vysvětlení názorové rozepře budou muži udiveni, co vlastně chtějí partnerky řešit.

To souvisí i s tím, že muži často (a tím je pánské pokolení pověstné) nerozlišují jemné rozdíly. Signály typu změny tónu hlasu či výrazu obličeje vůbec nemusí postřehnout. Stejně tak si kupříkladu nevšimnou výrazu smutku ve vašem obličeji - není to však ignorance.

Abyste předešla případnému zklamání, vyjádřete se raději přímo. To i v případě pochval. Mužská ješitnost chce slýchat chválu, tudíž se budou i aktivněji zapojovat do rodičovských povinností, když uvidí, že to manželka či partnerka potřebuje a oceňuje.

Muži skoro pořád myslí na sex

Je pravda, že toto asi moc velké tajemství nebude, byť sdělení je trochu nadnesené. Ze zkoumání však vyplývá, že naprostá většina pánů pod 60 let pomyslí na sex průměrně alespoň jednou denně. Z žen pouhých 25 %. Muži rovněž o sexu sní dvakrát častěji. V tomto ohledu je mužská fantazie daleko pestřejší. Objeví-li se v jejich mozku takřka podvědomá myšlenka na nevěru, vůbec nic to neznamená, je třeba oddělit myšlenky, které mnohdy odezní ve stejný okamžik, kdy se zhmotní, od činů.

Považují sex nejen prostě za sex, ale za významný akt mezi dvěma vzájemně oddanými lidmi. Také je potěší, když není vše vždy jen na nich. Nerozpakujte se sama milostné hrátky někdy navrhnout (podobně i taktně naznačit, co vám při milování dělá dobře). Vaše iniciativa však výjimečně může narazit. Úplně vždy totiž nálada na sex není, ať už to zapříčiní starosti s penězi nebo pracovní či rodinné povinnosti. Stres zabíjí chuť na cokoli. "Dnes ne" tedy neznamená, že o vás ztratil zájem.

Obavy z nenaplnění

Zvláště s přibývajícím věkem se muž může strachovat o svou výdrž a obávat se zdravotních problémů. Pomozte mu se uvolnit a soustřeďte se při sexu na potěšení z okamžiku, při kterém se nemusí nervovat.

Pokud se muž necítí dostatečně milován, oceňován a jeho štěstí není takzvaně naplněno, může ho hledat jinde. Nemusí hned jít o podvádění své partnerky, ale o "zašívání se" v práci, časté sportování či nadměrné sledování televize. Je nutné si pak k sobě opětovně najít cestu a hledat i vzájemné potřeby. Musíte objevit, co vám chybí - a především spolupracovat. Vzájemná kooperace, pokud oba toužíte vztah "aktualizovat", takřka vždy pomůže. Což nejde bez přiznání problémů a kompromisů.

Reklama

Související články

Co ženy na mužích nejvíce přitahuje

Ženy nehledají dokonalé muže, jak se snaží mnohdy média lidem podstrčit. Hledají spíše mužnější typy, které nejen že nevypadají upraveně a uhlazeně, ale také...

Výběr článků

Načítám