Hlavní obsah

Udělejte si čas a naučte se mít své tělo rádi

Novinky, Filip Šára

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pojem body image, který proniká i do češtiny, souvisí s vnímáním našeho těla. Pozitivní body image znamená, že jsme ve svém těle spokojeni. Většina lidí se ale ve svém těle necítí dobře, což se obvykle odráží velmi negativně i na jejich sexualitě.

Foto: Profimedia.cz

Při pohledu do zrcadla platí, že se máme vnímat jako jeden celek a nezaměřovat se na detaily.

Článek

Jak se ke svému tělu chováme, jak vidíme sami sebe a jak si myslíme, že na nás nahlížejí ostatní - to vše zahrnuje termín body image.

Příčin, kvůli kterým nemusíme mít rádi své tělo, je hned několik. Nejčastěji se jedná o chorobný perfekcionismus a z toho pramenící pocit frustrace ze svých skutečných či domnělých fyzických nedostatků.

Nevhodným prvkem může být i porovnávání s tzv. ideály, mrkajícími na nás hlavně z reklam. Není dobré se fixovat jen na vzhled, což potvrzuje existence jedinců, kteří se domnívají, že člověk musí mít jen určitou hmotnost či konfekční velikost, jinak prý nemůže být šťastný.

Při skutečných starostech není snadné pracovat se sebevědomím

Nedobrý vztah k vlastnímu tělu však může někdy mít i reálný základ. Vážná věc jako třeba léčba rakoviny může člověka poznamenat, stejně tak je třeba si uvědomit, že se lidé již rodí s různými vadami - ty mohou pochopitelně postihnout i pohlavní orgány.

Rovněž platí, že osoby, které byly sexuálně zneužity nebo si prošly psychickým či fyzickým týráním, mají logicky snížené sebevědomí. Mohou se vyskytnout i poruchy příjmu potravy. Z těchto důvodů jsou ostýchavější a více mohou řešit problémy se vzhledem, jelikož se cítí nějak poznamenaní, byť to vůbec nemusí být objektivní pravda.

Milování v oblečení?

Jak může toto všechno negativně ovlivnit radost z milování? Když nebudeme mít dobrý pocit ze svého těla, nebudeme chtít být spatřeni nazí - nebo dokonce ani částečně poodhalení. Takový člověk pak rozhodně nebude milostné hrátky iniciovat a možná i sám uvěří tomu, že na sex ztratil chuť.

Své tělo pak nebude vnímat jako zdroj potěšení, ale jako zdroj potíží. Může se přihodit, že takovému člověku ani nebude příjemné, když se jeho partner či partnerka bude chtít určitých částí jeho těla dotýkat, jelikož mu bude trapné, jak vypadají.

Jak si tedy vylepšit svou body image?

Základ je zaměřit se na to, co na svém těle či obličeji rádi máte. Ať už půjde o hezký úsměv či široká ramena, každý si najde něco, co se mu zalíbí.

"Stejně tak je třeba si znovu uvědomit zřejmou skutečnost, že existují těla různých tvarů, velikostí i zabarvení pokožky. V médiích skutečně nevidíme reprezentativní lidský vzorek. Rozdíly je třeba oceňovat, rovněž také svůj vlastní vzhled. Takto je třeba to vnímat, abyste se naučili mít se trochu rádi," radí odborníci na serveru Your Tango.

Pohyb je důležitý

Další pravidlo zní: cvičte! Opravdu nejde o extrémní sporty, stačí pouhé procházky. Když se zaradujete, co vaše tělo umí, přivodíte si tím lepší pocit, i když se bude jednat jen o banalitu v podobě přesunu z místa na místo.

Při pohledu do zrcadla platí, že se máme vnímat jako jeden celek a nezaměřovat se na detaily. Co je důležité - nekontrolujte se příliš často, stačí se do zrcadla krátce zahledět jen ráno nebo večer. A mluvte o svém těle pouze hezky, místo "jsem tlustá/tlustý" si sdělte "mám krásná prsa" (jsem pohledný). V opačném případě se z toho může stát posedlá snaha hledat chyby.

Nikdy není pozdě na přehodnocení názorů, platí to i v případě vztahu ke své postavě. Udělejte si čas a naučte se mít své tělo rádi. Tělo, jakožto významná část naší sexuality, dotváří naši osobnost. Když ho začnete respektovat a nakonec i mít přímo rádi, můžete začít mít rádi (v pozitivním slova smyslu) i přímo sebe. Jakémukoli tělu dovolte zažít životní radosti, které si zaslouží.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám