Hlavní obsah

Miluji tě aneb Po jak dlouhé době přichází vyznání lásky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žádný vztah není do detailu stejný, přesto je mnohé spojuje. Jde o zásadní milníky, které na počátku potkají každého – vzájemné okouzlení, první polibek, seznamování s přáteli, vyznání lásky. A právě na vyznání se zaměříme. Kdo říká „miluji tě“ častěji jako první a po jaké době?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Odborníci z Abertay University ve skotském Dundee zjistili, že napříč různými zeměmi a kulturami častěji vyznávají jako první lásku muži ženám. V průměru pak slova vyznání vyřknou po cca 107 dnech vztahu (3,5 měsíce). Ženy se svým přiznáním čekají o něco déle, v průměru tak učiní po 122 dnech (4 měsíce), uvádí server Daily Mail.

Ve studii, kterou jako první uveřejnila Britská psychologická společnost, chtěli vědci podrobněji porozumět všemu, co vede k vyznání lásky.

Do studie se zapojilo celkem 3109 dobrovolníků z Austrálie, Brazílie, Chile, Kolumbie, Francie, Polska a Spojeného království – 70 procent tvořily ženy, 30 procent muži. Všichni vyplňovali online dotazník – první část se zabývala vyznáním lásky, včetně toho, kdo to řekl jako první.

Proč máme rádi filmová klišé

Vztahy a sex

V další byli dotazováni, jak dlouho byli ve vztahu, když začali poprvé přemýšlet o tom, že by dotyčnému či dotyčné řekli „miluji tě“. A kdy byla skutečná doba, kdy to řekli.

Nakonec chtěli vědci vědět i to, jak se dotyční cítili, když jim někdo vyznal lásku.

Data ukázala, že s velkou převahou vyznávali lásku muži častěji jako první – v 6 ze sedmi uvedených zemí.

Anketa

Kdo má podle vás jako první vyznat lásku?
Rozhodně muž
27,6 %
Spíše žena
2,2 %
To není pro vztah vůbec podstatné.
70,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1665 čtenářů.

Muži začali o vyznání přemýšlet zhruba po 69 dnech vztahu, zatímco ženy po 77 dnech. Skutečné vyznání ale přišlo až později, jak již bylo uvedeno – po 107 dnech u mužů a 122 u žen.

Většina lidí se po vyznání cítila velmi šťastně – nejméně poněkud nepřekvapivě ti, kteří si ve vztazích udržují i přes jeho vážnost odstup a spoléhají spíše na sebe.

V dřívější studii bylo také například zjištěno, že shoda v typech osobností není zásadním klíčem k nalezení pravého partnera či partnerky. Takže i když se často přitahují lidé s podobnými rysy, není to podstatné pro dlouhotrvající lásku.

Jak poznat a překonat neopětovanou lásku

Vztahy a sex

Líbání podle etikety: Rozhoduje žena. A nemlaskat

Styl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám