Hlavní obsah

Milujete ho? Jen to nestačí, i tak si vás možná nezaslouží

Zamilovat se je opojný pocit. Když ale zjistíte, že dotyčný vám lásku neoplácí tak, jak si zasloužíte, budete to nejspíš hodně bolet. Co uděláte? Slevíte ze svých zásad, abyste si lásku „zasloužili“?

Foto: Profimedia.cz

Snažíte se protějšku zavděčit, abyste si jeho lásku zasloužili? Nikdy to nedělejte.

Článek

Ve snaze udržet si milovaného člověka mnozí lidé často slevují ze svých potřeb, jen aby vztah vydržel. Jenže spokojit se s čímkoli menším, než si ve skutečnosti opravdu zasloužíte, není dobré.

Jakmile opustíte sami sebe, abyste získali lásku, kterou chcete, dříve nebo později se dostaví pocity, že partnerovi na vás vlastně ani možná moc nezáleží.

„I ve vztahu musíte vědět, jakou máte cenu a chovat se i k sobě tak, jak chcete, aby se ostatní chovali k vám. Neptejte se: Jsem dost dobrý/á, ale spíš Je pro mě dost dobrý/á?“ nabádá australská psychoterapeutka Nancy Carboneová s tím, že pokud se nenaučíte milovat sami sebe, nikdy nenajdete tu pravou lásku.

Během své více než desetileté praxe radí lidem v mnoha oblastech života, včetně vztahů. Pro server Yourtango poodhalila několik znaků toho, že si vás člověk po vašem boku skutečně nezaslouží.

Neinvestuje do vztahu

Aby byl vztah plnohodnotný, musí do něj investovat oba. Jakmile jeden z partnerů začne vztah zanedbávat, nebo se dokonce odtahovat, nejspíš ho už nezajímá. Investice do něj už nemá cenu.

Pět důvodů, proč se z vašeho vztahu vytratila jiskra

Vztahy a sex

Falešný pocit lásky pro vlastní potřebu

Že si vás člověk po vašem boku opravdu nezaslouží, lze poznat i podle toho, že vás chce a vyhledává vaši společnosti jen tehdy, pokud je osamělý, za svých vlastních podmínek. Když cítí prázdnotu a nikdo jiný „není po ruce“.

Randění ze špatných důvodů

Máte strach, že nenajdete někoho jiného. Možná jste se dali dohromady, abyste překonali poslední rozchod nebo nechcete být jednoduše sami. Ani jedno ovšem není dobrý důvod pro navazování vztahu.

Jste druhá možnost

Nedržte se zbytečně někoho, kdo vás od začátku také nechtěl. Možná jste jen druhá možnost ke vztahu, když ta první nevyšla. Pokud navíc dotyčný namítne, že není připraven na vztah, je jasné, že si ho nezasloužíte.

Proč je tak těžké žít s mužem, který má problém se svou matkou

Vztahy a sex

Uráží vás

Poznat, že si vás někdo nezaslouží, je někdy více než jednoznačné. Jakmile vás uráží, hledá na vás chyby a nedokonalosti, je čas odejít.

Nechce vážný vztah, ale nechce se vás vzdát

Možná s vámi dotyčný zůstává, ale nebere to, co mezi vámi je, příliš vážně. „Na takový vztah pozor. Má vás na háčku a je si vědom toho, že vás může ovládat,“ upozorňuje odbornice.

Veřejně vás neuzná jako milence/milenku

Dávejte si rovněž pozor na každého člověka, který vás veřejně nebere jako milence či milenku, ale jen jakési tajné povyražení.

Jeho/její paranoia ničí váš vztah

Nehledě na to, jak moc ho nebo ji milujete, budete mít neustále pocit, že to pro ně není dost. Stále vás testují, chtějí víc a víc. Nic z toho, co uděláte, nebude nikdy dost dobré.

Jak se jednou provždy zbavit strachu, že vás partner podvádí

Vztahy a sex

Překrucuje vše, co říkáte i děláte

Vše, co děláte či říkáte, je špatně pochopeno a zcela otočeno proti vám. Když náhodou zmíníte jejich chování, je oheň na střeše. Nevidí vaše skutečné já. Takový člověk si vás opravdu nezaslouží.

Promítá do vás své vlastní chyby

Je možné, že člověk po vašem boku vás miluje, přesto vás obviňuje z podvádění, lhaní nebo sobectví. Často to jsou ale jeho vlastní pocity, se kterými se neumí vypořádat.

Pokud s vámi kdokoli zachází podobně jako ve výše uvedených bodech, vaši lásku si nezaslouží, jakkoli bolestivé to pro vás může být. Dotyčný vás nemiluje proto, jací jste, ale kvůli tomu, co od vás může získat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám