Hlavní obsah

Měnit často partnery se nevyplácí. Škodí to zdraví

– Londýn

Nikdo nepochybuje o tom, že život v pevném a šťastném partnerství prospívá zdraví. Ale kdo své životní druhy mění často, tomu může mnohačetné manželství či partnerství spíš škodit. Osoby, které se ožení či vdají třikrát či vícekrát, umírají předčasně. A to výrazně častěji než ti, kteří vstoupí do manželství jedinkrát.

Foto: Profimedia.cz

Život v pevném a šťastném partnerství prospívá zdraví. Ale kdo své životní druhy mění často, zdravotně mu to spíš uškodí.

Článek

Podle zdravotníků je to tím, že mnohačetné rozchody, rozvody a svatby jsou příliš stresující a zvyšují riziko vážných chorob vedoucích k předčasnému úmrtí.

Naopak lidé žijící v jediném šťastném manželství se dožívají více let z několika důvodů. Jednak o sebe více pečují, protože o své zdraví vzájemně s partnerem dbají, ale mají také důvod, proč žít déle.

Dvakrát a dost

Riziko předčasného úmrtí je u lidí, kteří prošli třemi a více manželstvími, o 34 procent vyšší než u těch, kteří prožijí svůj čas v jediném vztahu. Studie z USA navíc prokázala, že osoby mající zkušenost s několika manželstvími mnohem častěji kouří. A kouření je jedním z nejrizikovějších faktorů pro onemocnění oběhové soustavy a rakovinu.

„Některé osobností rysy, jako například svědomitost, mohou být předpokladem pro to, že dotyčný bude lepším partnerem a bude mít z hlediska zdraví pozitivnější chování,“ dodal k závěrům své studie John Henretta z University of Florida v Gainesville.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám