Hlavní obsah

Obviňování a kritika jsou ve vztahu na místě. Ale jen někdy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Knoxville

Většina manželských a vztahových poraden řeší problémy mezi partnery optimistickým pohledem na věc. Snaha vidět tu lepší stránku partnera, kousání se do jazyka a odpouštění nemusí být ale prospěšné vždy. Podle nové rozsáhlé studie z Tennessee totiž funguje jen u problémů mírných. Partnerům s vážnými konflikty v soužití může naopak ublížit.

Foto: Profimedia.cz

Pokud je partner dlouhodobě nezodpovědný, přikazování, obviňování a kritika jsou na místě.

Článek

„Podle populární vize by lidé měli být optimističtí, polknout kritiku, koukat na lepší stránky partnera a vždy odpouštět. A je to pravda, u lidí majících uspokojující vztahy. Ale když se podíváme na vztahy čelící vážným problémům, tyto principy a chování se jeví jako docela škodlivé,“ uvedl docent psychologie James McNulty.

Pesimismus je podle přijímané teorie pro vztah destruktivní, takže se terapeuti a poradci snaží partnery přimět, aby se tohoto chování vyvarovali. „A co může pomoci lidem s mírnými problémy ve vztahu, může ve skutečnosti škodit těm, kteří čelí vážným potížím,“ dodal McNulty.

Nebezpečný falešný optimismus

U párů ve velmi nepříznivé situaci pomáhá efektivní řešení konfliktu vnímat přesně své vlastní chyby, realisticky předcházet těžkým ranám a podporuje přímé chování motivující ke změně, což se u falešného optimismu neděje.

Sarkasmus ale neprospívá nikomu, varují vědci. Škodí vztahům dobře fungujícím i těm s problémy.

„Když partner zapomene vynést koš, opozdí se nebo něco rozbije, pak obviňování a kritika nikomu nepomůže a neučiní nikoho šťastným. Ale pokud je partner dlouhodobě a opakovaně nezodpovědný a necitlivý, nebo je dokonce psychicky a fyzicky násilný, přikazování, obviňování a kritika mohou být na místě při snaze změnit chování,“ vysvětluje McNulty s tím, že velmi zhoubné může být i odpuštění závažného prohřešku, jako je fyzické násilí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám