Hlavní obsah

Marihuana má jako lék podporovat chuť a trávení

Novinky, Korzo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KENTUCKY

Americké farmaceutické špičky z kentucké univerzity se pokoušejí vytvořit léčiva, jejichž součástí by byly látky získané z konopí, nebo-li marihuany. Nepůjde však o žádné tablety ani cigarety, ale o náplasti obsahující léčivé látky. Z nich by se do těla vstřebávaly chemikálie, které by mohly pomoci lidem nemocným rakovinou či AIDS zvyšovat chuť k jídlu, ale i usnadňovat zvracení.

Foto: archiv Ski areálu Razula

Sjezdovka Horal ve Ski areálu Razula

Článek

"Jde o pilotní projekt, který marihuanu využívá netradičním způsobem. Je to velmi novátorské, neboť kanabinoidy (látky z Canabis - konopí) dosud nikdo tímto způsobem nezkoumal," míní David Ringer, ředitel vědecké sekce Americké společnosti pro výzkum rakoviny.

Pokud budou náplasti účinné, půjde zcela jistě o průlomový krok vpřed. Účinné látky z marihuany totiž budou pacienti moci využít, aniž budou vázáni na inhalování kouře, který má řadu negativních vedlejších účinků. V USA je navíc dosud v naprosté většině států kouření marihuany přísně zakázáno, byť by se jednalo o léčebné účely.

Látky v náplastech budou syntetické

Fakt, že se náplasti s výtažky z marihuany nemusejí obávat o své přijetí ve vládních kruzích, podporuje skutečnost, že látky v konečné podobě produktu budou syntetické. Ačkoli se bude využívat léčebných účinků marihuany, do náplastí se budou vyrábět synteticky v chemických laboratořích.

Výrobci tak obejdou problematickou legislativu, která přísně zakazuje také pěstování této léčivé rostliny s psychotropními účinky. "První studie jsou u konce, ale testování účinků na lidech teprve začíná. Na jejich výsledcích bude záviset, zda a za jak dlouho se léčivo dostane do oběhu v lékárnách. Náplasti tak pomohou prvním nakaženým HIV a nemocným rakovinou nejdřív za pět let," dodal David Ringer.

Výběr článků

Načítám