Hlavní obsah

Manželství se dostává na druhou kolej

Novinky, zun

Manželství už není pro mladé lidi prioritou. Pryč jsou doby, kdy se lidé brali po završení osmnáctého roku. Nyní mají mladí jiné možnosti, cestují, budují kariéru a svatbu odsouvají, nebo volí tzv. život na hromádce. Pro zajímavost, před dvaceti lety bylo v Česku ročně uzavřeno více než 80 000 sňatků, nyní je to o polovinu méně.

Foto: Profimedia.cz

Snubní prstýnky už tolik lidí nelákají.

Článek

Trend poklesu uzavírání manželství potvrzují i britští sociologové, podle kterých se polovina generace dnešních dvacátníků nikdy neožení ani nevdá a budou raději volit partnerský život bez potvrzení úřadů. Podle odborníků z britské organizace Marriage Foundation nikdy nevstoupí z různých důvodů do manželství 47 % žen a 48 % mužů, kterým je dnes dvacet let.

Pro mnoho lidí už manželství nepřináší výhody, kvůli kterým by do něj vstupovali. Když mají někoho rádi, nemusí mít na to přece papír. Psycholožka Alexandra Hrouzková se ve své praxi potkává se dvěma skupinami lidí, kteří o manželství nestojí. Jedni už s ním zkušenost mají a nechtějí ji opakovat a druzí mají majetek a jsou zpravidla nezávislí, nechtějí se tedy vázat ani v manželství.

Důvodem k odmítání sňatku může být také pocit, že když je člověk „svobodný“, snáze se při neshodách soužití opouští.

„To je jedním z důvodů zejména u lidí, kteří již mají zkušenost s rozvodem, a dále také u těch, kteří to s partnerem nemyslí až tak vážně – to je ale logické – když si člověk není výběrem partnera jistý a stále pokukuje, zda by se nenašel někdo lepší, nevidí důvod vstupovat do manželství,“ říká k tomu psycholožka.

Lákadlem už nejsou ani výhody

Výhody, které sňatek dříve přinášel, už dnes nejsou. Razítko v občance přinášelo výhodu například při získávání informací o svém nemocném partnerovi nebo při jednání na úřadech, či v dědickém řízení.

Nyní už není důvodem ani společné příjmení s dětmi. Protože jak říká psycholožka: „Stejné příjmení mohou mít děti, i když se rodiče nevezmou – stačí prohlášení o otcovství na matrice. Podobně i výživné je ženě povinen platit úředně zaznamenaný otec dítěte, nemusí to být manžel.“

Přesto je stále ještě mezi mladými dost těch, kteří se chtějí brát čistě z lásky. A svatba má být pomyslnou třešničkou na dortu jejich vztahu.

Reklama

Související články

Jak zorganizovat svatbu krok po kroku

Lidé sní o báječné svatbě, která nezruinuje jejich rozpočet, ale zároveň bude tou vysněnou, se vším všudy. Jenomže pro nezasvěcené je příprava svatby celkem...

Výběr článků

Načítám