Hlavní obsah

Manželství přispívá k obezitě

Novinky, Korzo
NEW YORK/SYDNEY

Každá nevěsta chce být krásná. Štíhlá, okouzlující, v dokonale padnoucích svatebních šatech, které jen podtrhují vábivé křivky její postavy. A je ochotna pro to přinést nemalé oběti, včetně hladovění. "Po svatbě se ale vrací ke starým návykům," říká americká specialistka na zdravou výživu Rebecca Kellyová.

Foto: Tomáš Pokorný

Budovu vstupní haly roudnické nemocnice v současné době zdobí velký tranparent, který vyzývá pacienty, aby se připojili k demonstraci.

Článek

Podle jejích zkušeností kila, která žena před obřadem pracně shodila, nejsou plodem trvalého přechodu na zdravou a racionální výživu, ale pouze výsledkem značně úmorných a jednorázových zeštíhlovacích diet, které ji v onen slavný den mají učinit co nejpřitažlivější.

Rebecce dává za pravdu i dlouholetý výzkum australských sociologů. Ti zjistili, že se v prvním roce manželství zakulacují bez rozdílu oba partneři. Objem pasu novomanželů se během jediného roku statisticky zvýší o 2,54 centimetry, v bocích to dělá dokonce 3,8 centimetru.

Důvod?

Po svatbě se čerstvé vládkyně nové domácnosti vracejí k návykům, které si přinesly z domova. A jak jsou naučené, běžně vaří pro tři až čtyři lidi. Množství připravené potravy ovšem stačí zkonzumovat ve dvou. S přibývajícími léty se situace i nadále zhoršuje. Dojde na těhotenství, a tuk, který se usazuje na zcela nežádoucích místech, odmítá mizet bez aktivního přispění rodičky.

Pánové si zase zvykají, že sport se nejlépe sleduje u televizního přijímače, a předem rezignují na veškerou pohybovou aktivitu. A tak se svatební fotografie, které zachycovaly ženy a muže jako proutky, postupně stávají pouze nostalgicky vnímanou vzpomínkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám