Hlavní obsah

Manžel, nebo děti aneb Kdo ženy stresuje víc

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Být v posledních dnech v téměř neustálém kontaktu s rodinou - často společně s dětmi - je pro rodiče nová výzva, se kterou se musí vypořádat. Kdo by si ale myslel, že děti jsou nejvíce „stresujícími” členy domácnosti, asi by se pletl. Podle žen jsou to mnohem častěji jejich partneři.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Rodičovství je pro oba partnery novou a mnohdy alespoň zpočátku i velmi náročnou výzvou, se kterou se musí popasovat. Dvacetičtyřhodinová péče o malého človíčka, nedostatek spánku, nepravidelný režim, změny oproti zvyklému normálu, později učení s potomky - to jsou jen některé „novinky”, se kterými se rodiče musí postupem času vypořádat.

Dítě, respektive i více potomků, ale nejsou tím, co je z pohledu žen nejvíce stresující - jsou to mnohdy spíše jejich partneři, manželé, kteří se podle žen často chovají spíše jako „velké děti” než pečující a podporující partneři.

Nedávný průzkum mezi 7000 matkami už v počátku poukázal na nepříjemný fakt - a to že řada z nich je poměrně neustále ve velkém stresu - jeho hladina se u většiny z nich na desetibodové hranici pohybovala během delší doby průměrně na hodnotě 8,5. Téměř polovina (46 %) žen pak uvedla, že nejvíce stresu jim nezpůsobují děti, ale právě jejich drahé polovičky.

Ve většině českých domácností uklízejí ženy, muži s tím nesouhlasí

Vztahy a sex

Mnohé z matek rovněž věří, že jakkoli není ani pro otce péče o potomky nijak jednoduchá, jejich stres je zcela jiný než ten „ženský”.

Třetina žen uvedla, že je stresuje nedostatek volného času na to, aby byly schopny udělat přes den vše, co je potřeba, protože veškerá péče o potomstvo a domácnost leží pouze na nich.

Každá pátá žena pak uvedla, že se u nich hladina stresu zvyšuje i kvůli tomu, že od svého partnera nepociťují dostatečnou podporu a péči.

Šest způsobů, jak si udržet zdravý partnerský vztah po narození dítěte

Vztahy a sex

Autor knih o rodičovství a vztazích a terapeut k tomu pro server Daily Record dodal, že problém podle něj není až tak v mužích, jako v manželství samotném. Dodal, že i dobrá manželství mohou být stresující.

Věří, že manželství samo o sobě je mnohem náročnější než rodičovství, kombinace těchto dvou rolí je pak podle něj receptem na stres.

Jak dodává, aby ani otcové nepřišli zkrátka, uvádí průzkum mezi 1500 z nich, v němž se zjistilo, že mnozí z nich pociťují své zapojení do výchovy potomků více než dříve bylo vůbec myslitelné, a nepociťují za to žádný vděk.

Celkem dvě třetiny dotázaných mužů uvedly, že by čas od času od partnerky ocenily alespoň nějaké ohodnocení za svůj „podíl”.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak moc otcové ovlivňují vztahy svých dcer

Role otce ve výchově dětí je velmi důležitá. Ovlivňuje nejen jejich dětství, ale i jejich budoucnost. Zatímco pro chlapce je táta velkým vzorem, od kterého se...

Výběr článků

Načítám