Hlavní obsah

Líbání je zdravé a dělá krásnějším

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Ať už vášnivý nebo jen letmý - polibek je symbolem lásky. A také líbání má svůj svátek. Je jím 6. červenec, který se slaví jako světový den polibku. Agentura APA při této příležitosti připomíná, že líbání je nejen příjemné, ale i zdravé.

Foto: Anna Kováčová
Článek

Líbání působí proti potížím s krevním oběhem, přispívá ke snižování vysokého krevního tlaku a zlepšuje hodnoty cholesterolu. Při dotyku rtů dvou jedinců se vylučují hormony dehydropiandrosteron a fenyletylamin, které agentura označuje za hormony lásky a štěstí.

Zjednodušeně řečeno to prý znamená, že líbání vyvolává pozitivní stres. Další hormon serotonin pak způsobuje větší uvolněnost a vyrovnanost. Líbání dokonce činí člověka i krásnějším, tvrdí jeho stoupenci. Zrychluje pulz, povzbuzuje krevní oběh, přispívá ke zvýšenému vylučování adrenalinu a zlepšuje látkovou výměnu. Kromě toho procvičuje všech 34 obličejových svalů, což nahradí důkladnou masáž a brání vzniku vrásek. Jeden vášnivý polibek pak přinese tolik příjemných pocitů jako 25 gramů čokolády, a to bez rizika tloustnutí.

Ženy by se chtěly líbat s Beckhamem a Clooneym

S polibky jsou spojeny i některé rekordní výkony: německá herečka Jessica Prozeskiová dokázala zvládnout za pět hodin 10 002 polibky, ve španělském městečku Alcala de Henares se současně na jednom místě políbilo 1600 párů, při soutěži v Tel Avivu se vítězná dvojice vydržela nepřetržitě líbat 30 hodin a 45 minut. Ještě lepšího výsledku dosáhl jiný pár v Kolumbii, který se líbal dokonce 38 hodin a 52 minut. Jeho rekord však nemohl být zanesen do Guinnessovy knihy rekordů, protože nenasytní líbači použili nedovolené pomůcky: aby nemuseli své snažení přerušit kvůli návštěvě toalety, zabalili se oba do plenek.

Nejžádanějšími partnery pro líbání jsou podle jednoho britského průzkumu herečky Catherine Zeta-Jonesová a Cameron Diazová, mezi muži pak herci Jude Law a George Clooney a fotbalista David Beckham.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám