Hlavní obsah

Které životní období je nejšťastnější, alespoň podle vědců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý člověk má v životě období, kdy je šťastnější, a kdy se mu naopak třeba nedaří. Jaké rozmezí je v lidském životě nejšťastnější z vědeckého pohledu?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Životní příběh každého člověka je jedinečný. Stejně tak vzpomínky, životní události a zážitky. Odpovědět tak na otázku, jaká období v životě jsou šťastnější, a která naopak ne, se zdá být složité.

Přesto to podle odborníků částečně vysledovat lze. Je k tomu ovšem zapotřebí mít dostatek času na prozkoumání životních příběhů, které tatáž osoba vypráví v různých okamžicích svého života. Výsledky podobné studie představili vědci v letošním roce, její výsledky byly uveřejněny v časopise Memory and Cognition.

V rámci studie trvající 16 let odborníci zpovídali skupiny mladších i starších Němců obou pohlaví - nejmladšímu bylo na počátku studie osm let, nejstaršímu pak 65. V čtyřletých intervalech pak jednotlivci popisovali stručnou verzi svého dosavadního příběhu.

Osobní spokojenost versus rodinné štěstí aneb Co je v životě důležité

Vztahy a sex

Účastníci začali sepsáním sedmi nejdůležitějších vzpomínek svého života, poté odvyprávěli 15minutovou verzi svého příběhu, který měl obsahovat všech sedm uvedených vzpomínek. Jednotlivé životní vzpomínky pak byly rozděleny do skupin podle toho, zda byly šťastné, neutrální nebo nešťastné.

Uvedené rozdělení následně umožnilo vědcům analyzovat (i s přihlédnutím k věku jednotlivců), zda a v jakém životním úseku jsou vzpomínky spíše šťastné, nebo naopak nešťastné. A podle nich to přineslo některá zajímavá zjištění, uvedl pro server Psychology Today psycholog Art Markman.

Za prvé, vzpomínky žen byly předkládány obecně jako méně pozitivní než ty mužské. Platilo to pro většinu období, s výjimkou žen kolem čtyřicítky. Obecně se pak dal vysledovat i trend, že s přibývajícím věkem mají obě pohlaví méně šťastné vzpomínky než mladší generace.

Anketa

Dokázali byste zhodnotit, které věkové období pro vás bylo dosud nejšťastnější?
Určitě rané dětství
12,3 %
Teenagerovské období, cca do dvaceti let.
10,5 %
Mezi 20. a 30. rokem
35,2 %
Mezi 30. a 40. rokem
17,1 %
Mezi 40. a 50. rokem
8 %
Až po padesátce a později
11,7 %
Nedokážu takto rychle posoudit
5,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 14656 čtenářů.

Za druhé, vzpomínky na velmi rané dětství a rané dospívání byly mnohem méně pozitivní než ty na období pozdního dospívání a těsně kolem dvacátého roku života. Později mezi 20 a 30 lety vzpomínky ve své pozitivitě klesaly až k padesátce, kdy začínaly být opět pozitivnější.

Z toho odborníci odvodili, že nejpozitivnější období v lidském životě bylo u zjišťovaných účastníků v době pozdějšího teenagerovského věku a těsně kolem 20. roku života.

Vyprávění bylo strukturováno tak, aby lidé sdělili příběh, jak se dostali tam, kde jsou nyní. Mnozí tak začínali u tragičtějších zážitků (nemoc, úmrtí v rodině, neúspěchy ve škole), které ale později vedly k lepším situacím a triumfům. To může podle Markmana i částečně vysvětlit, proč byly s vyšším věkem myšlenky pozitivnější.

Tajemství dlouhého života očima vědy

Zdraví

Jak najít štěstí ve chvíli, kdy život nejde podle plánu

Zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám