Hlavní obsah

Krémy na opalování před rakovinou neuchrání

Novinky, Korzo/Plus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Léto je sice již nenávratně pryč, přesto by se každý měl zamyslet nad tím, jak často se slunil. Britští lékaři totiž zjistili, že krémy na opalování většinou nejsou efektivní, tudíž nedokáží ochránit proti rakovině kůže.

Foto: archiv Ostravské centrum nové hudby

Americký skladatel Phlilip Glass vystoupí se svým orchestrem 16. srpvna v Ostravě. Bude to jeho letošní jediný koncert v Česku.

Článek

"Zkoumali jsme několik druhů a nejznámějších značek, které naprosto propadly. Ačkoliv by tomu měly zabránit, nechávají sluneční záření běžně prostupovat kůží," řekl profesor Roy Sanders, podle nějž je tak jedinou zaručenou ochranou proti slunci, se před ním skrýt.

Vědci uskutečnili výzkum na vzorcích kůže od dobrovolných dárců, například od žen, které si nechaly zmenšit poprsí. "Vystavili jsme vzorky UVA záření, které je shodné se slunečním. Právě to je odpovědné za předčasné stárnutí kůže a také za zvýšenou pravděpodobnost vzniku rakoviny kůže. Tři nejpoužívanější značky opalovacích krémů s vysokým ochranným faktorem, od nichž očekáváme, že nás před sluncem ochrání, vůbec nesplnily svoji funkci. Volné radikály tak mohou naprosto normálně proniknout do kůže," uvedl profesor Sanders.

"Vzhledem k tomu, že krémy nefungují, méně riskují lidé, kteří se krémy nechrání a jsou více oblečeni," dodal Sanders. Dodal, že lidé v Austrálii přestali krémům věřit již dávno, a raději, alespoň v případě dětí, se před sluncem chrání oblečením.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám