Hlavní obsah

Kleopatra a její milostné avantýry, které hýbaly světem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kleopatra byla významnou egyptskou královnou z dynastie Ptolemaiovců. V době jejího vládnutí ve starověkém Egyptě vrcholila helénistická epocha, kterou značně ovlivnila antická kultura. Kleopatra ze svého panovnického trůnu tahala za některé nitky v římské politice, a to skrze své milostné vztahy s jedněmi z nejmocnějších mužů tehdejší doby – s Juliem Caesarem a Marcem Antoniem. Mezi její manžely patřili pravděpodobně také její dva mladší bratři.

Foto: Profimedia.cz

Richard Burton a Elizabeth Taylorová ve filmu Kleopatra (1963)

Článek

Po smrti krále Ptolemaia XII. se Kleopatra, které bylo asi osmnáct let, stala královnou a podle závěti svého otce měla spoluvládnout se svým mladším bratrem Ptolemaiem XIII. Spoluvláda ale byla ve starověkém Egyptě podmíněna manželstvím. Předpokládá se tedy, že Kleopatra uzavřela manželství se svým tehdy desetiletým bratrem, avšak tato skutečnost nebyla prokázána, uvádí web Women’s Health.

Přestože měla Kleopatra se svým bratrem spoluvládnout, byla to právě ona, kdo se stal dominantnějším vladařem. To dokazují různé prameny, kde byla jako panovnice uváděna bez svého bratra. Ten se ale s tímto uspořádáním nechtěl spokojit a začal si nárokovat místo na trůně. Kleopatra tak byla nucena uprchnout do římské provincie Sýrie.

S Juliem Caesarem měla syna

Kleopatra se pokusila o sestavení armády, která by jí pomohla sesadit Ptolemaia XIII. z trůnu. Egypt se potýkal s hladomorem, dluhy a hospodářskou krizí. Aby mohla všem těmto problémům čelit a ujmout se vlády, potřebovala pomoc skvělého vojevůdce a diktátora Julia Caesara.

Kleopatra, jedna z nejznámějších „celebrit“ starověku. Kde byla pohřbena?

Věda a školy

Caesar se náhodou nacházel v Alexandrii a Kleopatra vymyslela plán, jak se do města tajně proplížit a uzavřít tak s Caesarem dohodu dříve než její bratr, což by ji vrátilo zpět na trůn. Kleopatra měla vojevůdce okamžitě okouzlit a získat tak vojenskou podporu, která by jí pomohla zajistit si trůn. Kleopatra a Caesar se stali milenci a v roce 48 př. n. l. Kleopatra porodila syna Caesariona, přezdívaného malý Caesar, za jehož otce označila právě Julia Caesara.

Caesar se mezitím pokoušel urovnat panovnický spor. Ptolemaios XIII. zahynul při potyčkách s Caesarovým vojskem na řece Nil a pozice Kleopatry na trůnu se tak zdála být zajištěná.

Manželství s druhým bratrem

Ve starověkém Egyptě nebylo zvykem, aby vládla pouze sama žena, Caesar se proto obával stejného výsledku jako v případě Kleopatřiny sestry Bereniké IV. Tu z trůnu sesadil vlastní otec a byla popravena. Caesar jmenoval Ptolemaia XIV., bratra Kleopatry, spoluvládcem, jejich románek ale v soukromí stále pokračoval.

Zanedlouho Caesar Egypt opustil, pravděpodobně kvůli tomu, že byl ženatý s významnou Římankou Calprunií a s Kleopatrou nechtěl být viděn.

Marca Antonia okouzlila

Krátce před smrtí Julia Caesara navštívila Kleopatra spolu se svým bratrem Řím. Po smrti vojevůdce doufala, že se jí podaří dosadit syna Caesariona na římský trůn. Jako dědic Caesara byl ale jmenován jeho prasynovec Augustus, známý také pod jménem Octavianus.

Druhý Kleopatřin manžel Ptolemaios XIV. byl otráven poté, co se Kleopatra rozhodla vrátit zpět do Egypta. Po Caesarově smrti byl za jednoho z nejmocnějších Římanů považován Marcus Antonius, římský politik a vojevůdce.

Proč se ze vztahu vytrácí intimita

Vztahy a sex

Na společnou schůzku připlula ve zlaté lodi se stříbrnými vesly a oblečená jako Afrodita. Antonia okouzlila stejně jako dříve Caesara. I přesto, že měl Antonius v Římě svou manželku, strávil s Kleopatrou celou zimu v Alexandrii, uvádí server History Extra.

Antonius nechal popravit Arsinoé IV., sestru Kleopatry, která chtěla narušit její absolutní vládu v Egyptě. Římský politik se podobně jako Kleopatra potýkal s mocenskými spory s Octavianem. Usmířila je ale náhlá smrt jeho manželky a uzavřeli spolu dohodu, která upevňovala Antoniovu pozici. Jednou z podmínek byl ale sňatek s Octavianovou sestrou Octavií.

Tragický konec velké lásky

Na krásnou Kleopatru ale nezapomněl, stal se jejím manželem, zplodil s ní celkem tři děti a Octavii opustil. Octavianus jako odplatu vyhlásil Kleopatře válku, což pro milence znamenalo tragédii. Antoniova vojska kapitulovala, Kleopatra uprchla a Antoniovi poslala zakódovanou zprávu.

Ten z ní nejspíš usoudil, že královna spáchala sebevraždu. Rozhodl se zabít nabodnutím se na meč, avšak chvíli poté k němu přišel posel se zprávou, kde se Kleopatra ukrývá. Antonius zemřel v jejím náručí. Okolnosti Kleopatřiny smrti nejsou jasné, pravděpodobně se otrávila jedem.

Kleopatra byla první z dynastie Ptolemaiovců, kdo se naučil egyptsky. Hovořila několika jazyky a byla vzdělaná. S její smrtí končí také vláda dynastie Ptolemaiovců a doba svobodného Egypta, který se po její smrti dostal pod římskou nadvládu.

Vztahové problémy, které málokdy vyřešíte

Vztahy a sex

Reklama

Výběr článků

Načítám