Hlavní obsah

Když stud není vůbec na místě

Novinky, Jana Herodková

Stalo se vám, že se dítě počůralo do postele? Došlo k tomu výjimečně či je to skoro běžné? To je situace, kterou zná důvěrně řada rodin. Problém je starý jako lidstvo samo a byl stejně jako dnes různě vnímán a řešen. První zmínka o onemocnění, které se nazývá enuréza, se objevila před 3500 lety.

Článek

Noční pomočování (enuréza) se řešilo různě od naprostého přehlížení, přes rituální obřady, režimová a léčebná opatření až po tresty fyzické i psychické. Jenže tehdy se ještě nevědělo, že je způsobeno nezralostí v regulaci mezi mozkovým a močovým systémem.

Odborníci odhadují, že v České republice trpí pomočováním asi 50 až 80 tisíc dětí a dospívajících. V pěti letech postihuje únik moče asi 15 až 20 procent dětí a zkušenosti odborníků ukazují, že se tento problém týká dokonce také dospělé populace.

Dětský lékař pomůže

Rodiče by si měli všímat svého dítěte. Pokud se tříleté batole počůrává nebo pokakává může být něco špatně a je třeba zajímat se o další signály, které mohou být známkou závažnější poruchy. Měli bychom vědět, zda se dítě nepočůrává i přes den, zda nemá skvrny na spodním prádle či neutíká na záchod na poslední chvíli. U děvčátek si zase všímáme, zda si náhle nezkříží nohy. Tak totiž obvykle řeší situaci, když je náhle postihne nucení na močení. A poslední, na co je nutné se zaměřit, kolikrát za noc se dítě počůrá.

Přítomnost některého z uvedených příznaků by rodiče měla přimět k návštěvě dětského lékaře. To vše nám totiž signalizuje, že se už nejedná o prosté noční pomočování, ale o inkontinenci, kterou se projevuje porušená funkce močového měchýře. Důsledky onemocnění mohou být velmi závažné.

Důležité podrobnosti

Je nutné také vědět, jak často chodí dítě na velkou, protože nepravidelné vyprazdňování s několikadenními pauzami, či dokonce se zašpiněním spodního prádla bývá často spojeno s úniky moče a tato situace už konzultaci s lékařem nezbytně vyžaduje.

Není třeba potíže skrývat a stydět se hledat pomoc. Dětský lékař vám vysvětlí podstatu problému, a mnohdy stačí pár správně položených otázek k tomu, aby se diagnóza rychle stanovila. Jindy je třeba konzultace u dalších odborníků. Specialisty na onemocnění ledvin (dětského nefrologa případně urologa) nebo psychologa. Teprve pak se doporučí vhodná opatření a pokud je to třeba, lékař předepíše lék.

Pitný režim rozhoduje

Hodně dětí ráno nesnídá, ani ve škole často nepije a mnohdy ani nemá možnost pít. Napije se až když přijde po vyučování domů a snaží se všechno dohnat. To je velká chyba. Je třeba, aby dítě pilo nejvíce ráno, odpoledne asi polovinu dávky a večer už jen trošku.

"Je důležité, aby si rodiče uvědomili, že enuréza je častý problém. V případě, že přetrvává u dětí, kterým už bylo pět let, pak je třeba obrátit se na odborníka. Základem úspěšného vyřešení problémů jsou režimová opatření. Současně bychom měli v dítěti vzbudit zájem o to, aby pomáhalo svůj problém řešit.

Za pomočování se dítě nesmí jakkoliv trestat. To neznamená jen fyzicky, nesmíme ho ani zesměšňovat či odsuzovat, a to zvláště před jinými dětmi. Za každý úspěch je třeba ho pochválit a případné neúspěchy je lepší mlčky přejít," uvádí MUDr. Josef Gut, primář dětského oddělení Nemocnice s poliklinikou v České Lípě.

Stresující situace

Pomočování je pro školní děti velmi stresující, protože je provázejí pocity zahanbení, selhání, méněcennosti. Znamená také řadu omezení, které jim brání v cestování, vyřazuje je z účasti na škole v přírodě, prázdninových táborech, lyžařském výcviku apod. Je samozřejmě velmi zatěžující i pro rodinu, hlavně matku, která musí stále prát.

K vyřešení nočního pomočování je nezbytné přestat dítěti dávat pleny. Další variantou, která je ale pro rodiče velmi náročná, je buzení dítěte v průběhu noci a odvedení na záchod. Je třeba také vzít na vědomí, že léčba ani všechna opatření nemusí mít okamžitý efekt a zlepšení situace záleží na otevřenosti a vzájemné spolupráci. Ve většině případů se také nejedná o nějakou psychickou poruchu a proto není ani žádný důvod předepisovat léky, které by ovlivňovaly psychiku dítěte.

Poslední instance je lék

"Pouze v případě, že režimová opatření nemají patřičný úspěch, lze aplikovat léky, které na dobu 8 až 10 hodin snižují v průběhu noci tvorbu moče. Lék je velmi dobře snášen. Správně ale účinkuje pouze za předpokladu, že dítě v průběhu dne pije tak, jak bylo dohodnuto. Dvě hodiny před spaním si může dopřát pouze malé množství vody.

Pokud dítě onemocní a má horečku, musí tedy víc pít, je lepší lék raději vynechat. Vždy ale svoji ratolest raději kontrolujte, aby náhodou nepila vodu při mytí či čištění zubů, doplňuje dr. Gut.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám