Hlavní obsah

Sexting a jeho vliv na vztah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S nástupem mobilních telefonů a jejich přístupností masám není divu, že si díky nim můžeme užívat i mnohé vymoženosti a styly komunikace. Jedním z nich je i tzv. sexting, tedy zasílání zpráv se sexuálním obsahem. Viditelný je pak zejména v partnerských vztazích. Jaký je ale vliv podobných zpráv, dokážou vztah vylepšit, nebo ho naopak potopí?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

První vědecké studie, které se zabývaly vztahy a textováním se sexuálním podtextem, přistupovaly často k sextingu jako rizikovému chování, tvrdí pro server Psychology Today Taylor Jamisonová, docentka lidského rozvoje a rodinných studií na University of New Hampshire.

Její kolega Jonathon Beckmeyer, se kterým spolupracovala na několika dřívějších studiích, se ale rozhodl podívat se na dané téma podrobněji a chtěl ve své vlastní studii zjistit, zda opravdu negativa sextingu převažují nad pozitivy.

Podíváme-li se na sexting z vědeckého hlediska, pokud ho budete provozovat s téměř cizím člověkem, bude jeho vliv na váš život diametrálně odlišný, než když si ho budete užívat s romantickým partnerem.

Okořeňte svůj milostný život pomocí pár jednoduchých triků

Vztahy a sex

Dotazníkového výzkumu profesora Beckmeyera se účastnilo celkem 484 mladých dospělých, kteří byli v romantických vztazích, i když někteří rovnou přiznali, že šlo spíše o příležitostné partnery.

Všichni byli požádáni, aby sdělili své zkušenosti se sextingem a to, jaký měl vliv na jejich vztah, partnerské závazky atd.

V uvedené studii vyšlo z dat najevo, že sexting ne všechny nadchl. Celých 42 procent zúčastněných ho nikdy neprovozovalo, nepřijímalo a ani nechtělo přijímat. Mnohem menší procento lidí (4,8 procenta) ho neprovozovalo, ale chtělo. Případně měli partnery, kteří ho chtěli provozovat (5,8 %).

U 53 % lidí, kteří podobně laděné zprávy posílají, nebo je od svých protějšků dostávají (52 %), pak byl ve velké většině sexting spojen s pozitivnějšími interakcemi mezi partnery a také oddaností. Čím větší oddanost mezi partnery, tím „pohodlněji“ se jedinci při sextingu cítí. A o to víc ho pak dokážou do vztahu zařadit tak, aby měl více pozitivních vlivů než těch negativních.

Anketa

Máte zkušenosti se sextingem?
Ano, a jen pozitivní.
63,1 %
Ano, ale ne vždy to bylo podle mých představ.
10,1 %
Ne, ale možná ho vyzkouším.
6,2 %
Ne, ani ho zkoušet nechci.
20,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2351 čtenářů.

Jak odborníci dodávají, pokud se oba partneři na sextingu shodnou, není problém, proč ho v rozumných mezích do vztahu nezařadit. Samozřejmě za podmínky, že všichni účastníci budou zletilí, stejně tak je podstatné určit přesné hranice toho, co chcete sdílet, případně jak s došlými zprávami zacházet atd.

„Jisté je jedno, pokud jeden z partnerů řekne na sexting ne, je to jasná hranice, která by se neměla nikdy překročit,“ uzavírá Jamisonová.

Proč posíláme nahé fotky? Důvody se liší podle pohlaví

Vztahy a sex

Sexting v dlouhodobých vztazích může být známkou oddanosti

Vztahy a sex

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám