Hlavní obsah

Když je žena alergická na svého muže

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alergie na mužské sperma je velmi vzácné, přesto nebezpečné onemocnění. Nejúčinnější léčbou je správná prevence, ale existují i léky, které dokážou v případě potřeby pomoci.

Foto: Profimedia.cz

Alergie na sperma může být i důvod neplodnosti páru.

Článek

Alergenem je bílkovina, která se nachází v tekutině mužského ejakulátu a je vytvářena v prostatě. Tato proteinová částice se nachází u všech mužů. Takže řešením není změna partnera, ale především používání kondomu. Pokud muž při styku s alergickou ženou používá kondom, nedojde k setkání ženské vaginy či jiné sliznice se semenem, tudíž ani nevznikne alergická reakce.

Další možnou příčinou alergie je zbytek stopových prvků z potravy (např. po oříšcích) nebo antibiotik, které se ve spermatu vyskytují.

Alergie se může projevit jako vyrážka, zarudnutí či zduření zevních pohlavních orgánů, bolesti v podbřišku, silné stahy dělohy, průjem či zvracení. V extrémních případech může dojít k mravenčení a k vážným obtížím při dýchání připomínajícím astmatický záchvat. Pokud žena včas není léčena, může dojít až k anafylaktickému šoku s následkem smrti.

O léčbě tohoto problému by měl rozhodovat vždy gynekolog s alergologem. Lékaři především doporučují používat kondom, případně aplikaci léků potlačujících alergické reakce a podkožní či poševní hyposenzibilizace (postupné snižování citlivosti na setkání s alergenem).

Problém může nastat, když se partneři rozhodnou založit rodinu. V těchto případech je otěhotnění přirozenou cestou velmi složité a často se dlouhý čas nedaří. Proto je zde doporučováno umělé oplodnění, při kterém bývá mužské sperma očištěno od těchto bílkovin.

Reklama

Související témata:

Související články

Ničitelé mužské plodnosti

Ta zpráva vyděsila mnohého majitele vyhřívaných sedaček v autě. Podle výzkumu vědců z univerzity v německém Giessenu mohou totiž snížit jejich šance na početí...

Banány výrazně podporují mužskou plodnost

Banány mají mnoho na zdraví blahodárných účinků. Podle singapurských urologů by je pak měli jíst především muži, již mají problémy s počtem spermií...

Výběr článků

Načítám