Hlavní obsah

Kdy začít s milostným životem po porodu

Novinky, das

Lékaři ženám doporučují začínat s milostným životem až šest týdnů po porodu. Zatímco některé ženy se tohoto okamžiku nemohou dočkat, většina nikam nespěchá, naopak tento čas co možná nejdéle prodlužuje. Jednak mají ženy strach z bolesti, nebo na milování nemají ani pomyšlení. Odborníci tvrdí, čím větší pauza nastane, tím těžší bude pro oba partnery obnovit normální milostný život.

Foto: Profimedia.cz

Sex nezahrnuje jen samotný pohlavní styk.

Článek

Paradoxně častěji odkládají sex ženy po císařském řezu. Jednak nemusí mít ještě zcela zhojenou jizvu, která může být stále velmi citlivá na tlak a dotek. Dále u nich může docházet k chirurgickému jizvení v okolí dělohy, což může být při vaginálním styku bolestivé a zároveň i náchylnější k infekci.

Zatímco při klasickém vaginálním porodu se během a po porodu do těla vyplavují určité hormony, u císařského řezu se tak neděje, v důsledku toho tak může vzniknout celá řada dysfunkcí - nejčastěji anorgasmie, tedy neschopnost dosáhnout orgasmu.

K jakým dalším změnám po porodu dochází:

  • ke zvětšení pochvy
  • nedostatečný vaginální tonus
  • nedostatečná vaginální lubrikace
  • snížení citlivosti kolem klitorisu
  • bolest při pohlavním styku
  • inkontinence (únik moči)

K odstranění většiny problémů pomáhá cvičení pánevního dna. Nedostatečnou vaginální lubrikaci je pak dobré řešit pomocí organických lubrikantů, které obsahují pouze rostlinné extrakty, jež vyživují a hydratují jemné tkáně pochvy, které jsou následně pružnější a vlhčí. Je dobré se vyhnout lubrikantům, jež obsahují chemické látky, ty mohou způsobit alergickou reakci, svědění či pálení.

Při používání latexových kondomů je dobré použít lubrikanty na vodní bázi.

Někdy může menší problémy způsobovat i šitá hráz po přirozeném porodu. V tom případě je důležitá prvotní péče, časté mytí, později mohou pomoci přírodní olejíčky určené přímo k jemné masáži hráze a jizvy.

Pokud jsou ale problémy dlouhodobé, pak je dobré vše konzultovat s gynekologem.

Jak obnovit kvalitní sexuální život po porodu?

1.  Mluvte o tom s partnerem

Dost často se stává, že strach z prvního milování po porodu nemají jen ženy, ale i muži. Zvlášť pokud se jednalo o těžší traumatický porod. „Ze všeho nejdůležitější je mluvit nahlas o svých pocitech a nebát se sdílet své strachy a obavy,” radí na Daily Mailu sexuoložka Samantha Evansová.

2. Nepospíchejte

Sex není jen pohlavní styk, zahrnuje i jakoukoli další příjemnou sexuální aktivitu, jako mazlení, vzájemné dotýkání, orální soulož apod. Je tedy dobré postupovat pomalu, vzájemně si zvykat na nové pocity a klidně zařadit klasickou soulož až po nějakém čase.

Ženy dost často potřebují i čas, aby se smířily se vzhledem svého těla, které bývá po porodu jiné - nejen větší, ale dost často povolené, mohou jej zdobit strie a další nedokonalosti.

3. Neobávejte se dopředu bolesti

Psychika je mocná čarodějka. Pokud se žena bude dopředu bát bolestivého milování, aniž by s tím měla nějakou zkušenost, pak je velmi pravděpodobné, že strach způsobí napětí ve vagině a styk skutečně bude bolestivý.

Foto: Profimedia.cz

4. Experimentujte s časem

Pokud necháte milování na večer, až dítě usne, může se stát, že po celodenním shonu a nedostatku spánku již nebudete mít na samotný sex chuť ani energii.

Proto je někdy lepší hledat volné chvilky během dne, kdy budete mít více energie, a dítě bude dost často spát mnohem tvrdším spánkem, než tomu bývá v noci.

5. Zapojte představivost

K navození té správné atmosféry a tolik potřebného uvolnění je zapotřebí zapojit fantazii. Zkuste manuální masturbaci a nebojte se použít i erotické pomůcky podporující vzrušení a dráždění klitorisu.

Vibrátor pak může pomoci uvolnit svaly uvnitř pochvy a zvýšit její stimulaci a lubrikaci. Stejně může vibrátor fungovat i na oblast vnějších genitálií a hráze.

6. Pomocník lubrikant

Po porodu je použití lubrikantu vždy potřebné. Již tak snížená hladina estrogenu se po porodu vlivem kojení ještě více sníží, což způsobuje nedostatečnou vlhkost pochvy. Při použití lubrikantu se tak většinou budete cítit mnohem lépe.

7. Nezapomínejte na antikoncepci

Spoléhat se na kojení jako formu antikoncepce se opravdu nevyplácí. Pokud nechcete žádné nečekané překvapení, pak nikdy nezapomínejte na kondom či lehčí formy hormonální antikoncepce.

8. Buďte upřímná

Vždy buďte ke svému partnerovi upřímná a nevymýšlejte si neustále nové a nové důvody, proč oddalovat sex. Pokud se partnerovi svěříte se svými pocity, mnohem snáze vše společně překonáte.

A mějte vždy na mysli, čím více budete odkládat první milování po porodu, tím těžší bude obnovení normální sexuální aktivity. Jakmile získáte pocit, že to opravdu nezvládnete, pak vše konzultujte s odborníky. Vždy existuje nějaké řešení.

Pánevní cviky
Pánevní cviky lze provádět kdekoli a kdykoli - ve stoje, vleže nebo vsedě.Jednoduše stahujte pánevní svaly, jako byste chtěla zadržet moč, po 10 vteřinách je povolte. Tento cvik neustále opakujte.Pomoci může i nošení Venušiných kuliček.Díky těmto cvikům opět zvýšíte tonus svěrače močového měchýře a předejdete tak úniku moči, zároveň i zrychlíte stažení dělohy a posílení poševních svalů, díky čemuž i snáze docílíte vyvrcholení.

Reklama

Související témata:

Související články

Císařský řez? Jen jako záchranná brzda

Počet císařských řezů prudce roste. Na začátku devadesátých let tvořily v České republice okolo 10 % všech porodů, před šesti lety 15 %. Dnes je to už 26 %....

Matek šedesátnic přibývá

V červnu oslaví miliardářka Margarita Louisová-Dreyfusová padesát čtyři let. Krátce předtím se jí narodí – půjde-li vše podle jejích plánů – dvojčata. Šéfka...

Výběr článků

Načítám