Hlavní obsah

Jak začít myslet pozitivně bez předstírání, že to špatné neexistuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naše myšlenky mají obrovskou sílu. Ovlivňují naše emoce, tělesné reakce a v podstatě vše, co se nám děje. I když se tedy necítíme příliš dobře, nedaří se nám, je velmi důležité neztrácet naději, víru a snažit se myslet pozitivně. Pomoci nám v tom mohou následující rady.

Foto: Profimedia.cz

Pozitivní přístup ovlivňuje náš život.

Článek

Pozitivní přístup přitom není o předstírání, že i když se necítíme dobře, tváříme se, že je vše skvělé a zalité sluncem. Stejně tak není o popírání smutku, vzteku či psychické bolesti. Je důležité naučit se i tyto nepříjemné pocity prožít, ale pak je nechat odejít a uvolnit místo pro pozitivní věci. Jde tedy v podstatě o přeprogramování podvědomí.

Pomoci nám v tom mohou pozitivní afirmace, tedy ujištění, která přebývají v našem podvědomí a vytvářejí naše vnímání reality. „Afirmace se nejvíce tvoří během prvních deseti let našeho života. Většina z nich podporuje pozitivní aspekty naší osobnosti, jako jsou ambice, laskavost a asertivita. Dělají z nás dobré lidi a dobře nám slouží, tudíž si je chceme udržet,“ vysvětluje hypnoterapeutka Katherine Agranovichová.

Některé afirmace však mohou být i na škodu. Například věty typu:

  • „Jsem hloupý.“
  • „Život je těžký.“
  • „Nikdy nedosáhnu toho, co chci.“
  • „Nezasloužím si to.“
  • „Nemám to pod kontrolou.“

Tyto negativní myšlenky nám mohou potajmu krást veškerou radost ze života. Jakmile si je proto začneme uvědomovat, je nejvyšší čas na změnu. Pokud začneme vědomě a cíleně přepisovat svůj mentální software, kdy nahradíme negativní podprahová sdělení zcela novými – pozitivními afirmacemi a přesvědčením, vypovídá to hodně i o naší vyspělosti.

Naučené vzorce chování, které nám nějakým způsobem ubližují

Vztahy a sex

Jak začít myslet pozitivně bez předstírání?

1. Zapište si své afirmace

Vezměte si tužku a papír a napište si několik krátkých afirmací o tom, kým chcete být. Pište je v přítomném čase, abyste oklamali svou mysl, že už takoví jste.

Například:

  • „Jsem šťastný.“
  • „Jsem spokojený.“
  • „Jsem v milujícím vztahu.“

Zprvu to může být poměrně těžké, zvlášť když nejste zvyklí myslet na to, co skutečně chcete, ale s trochou soustředění to zajisté zvládne každý.

2. Poslouchejte své dětské já

Hlas dětského já vám odpoví na všechna vaše „ale“. Tedy proč nemůžete mít to, co chcete. Vzpomeňte si na všechny ty negativní věci, které jste v dětství slýchávali, a zapište si je.

Například:

  • „Jsi hloupý.“
  • „Nikoho to nezajímá.“
  • „Tohle nesmíš.“
  • „Něco s tebou není v pořádku.“
  • „Na tohle nemáš.“

Zapište si všechny tyto věty. Pokud znáte původní příčinu své nespokojenosti, snáze se s ní vypořádáte a zároveň se naučíte přizpůsobovat své afirmace k úspěchu či k čemukoliv jinému, co vás doteď brzdilo.

Závislost na hodnocení druhých souvisí s výchovou a zážitky z dětství

Vztahy a sex

3. Popřemýšlejte nad svým seznamem negativních výroků

Uvědomte si, že byly vytvořeny ve vašem dětství, ale pro dospělého už nejsou relevantní. Proto přeškrtněte všechny fráze, které jsou již nepravdivé. Budete překvapeni, jak se vám rázem uleví.

4. Opět projděte seznam pozitivních afirmací

Všechny krátké afirmace sebelásky doplňte o několik uklidňujících slov, které vám v souvislosti s nimi budou dávat smysl.

Například:

  • „Jsem šťastná a vím, že moje štěstí je mým přirozeným stavem bytí.“
  • „Jsem spokojená a miluji to, co dělám.“
  • „Jsem v láskyplném vztahu a se svým partnerem prožívám radostné dobrodružství.“
  • „Patřím do tohoto světa a přijímám svou jedinečnost.“
  • „Jsem dobrý člověk a vždy dělám to nejlepší, co umím.“

5. Zvolte si nové afirmace

Sepište si nové afirmace a ty si opakujte každé ráno. Vytvořte si z toho návyk, ze kterého máte dobrý pocit. Každý den tak dáte sami sobě instrukce, čemu věřit.

Pokračujte denně minutu nebo dvě po dobu několika týdnů, dokud se tyto denní mantry ve vaší mysli nezpevní a nevytvoří síť nových přesvědčení.

Závěr

Život je mentální hra a čím více ji hrajete tak, že přebíráte kontrolu nad svým myšlením, tím jednodušší a zábavnější se stává. I když život může být těžký, vy budete natolik silní, že se s tím vším snadno poperete.

Pište si tedy silné afirmace často a používejte svou mysl jako účinný nástroj k odvrácení jakékoliv bouře, která se k vám blíží.

Ničíte se sebekritikou? Řekněte dost

Vztahy a sex

Destruktivní myšlenky ovlivňující každodenní život

Zdraví

Může se vám hodit na Firmy.cz: Psychologické poradny

Reklama

Související témata:
Afirmace

Výběr článků

Načítám