Hlavní obsah

Jak si zlepšit paměť? Nezapomínejte na pravidelný sex

Novinky, bok

Každý den, aniž bychom o tom přemýšleli, děláme spoustu věcí, které nám zlepšují paměť. Ranní káva, cvičení nebo ryba k večeři jsou jen některé z nich. Podle nového výzkumu by se do seznamu měla zařadit ještě jedna věc, která nám s pamětí výrazně pomůže - sex.

Foto: Profimedia.cz

Aktivní milostný život pomáhá nejen udržovat pouto mezi partnery, u žen může také zlepšovat paměť.

Článek

Ve studii provedené v listopadu roku 2016 zjistili vědci výraznou spojitost mezi aktivním milostným životem a pamětí, především co se týče rozpoznávání a vybavování slov.

V průzkumu, který byl uveřejněn v časopise Archives of Sexual Behavior, vykazovaly ženy mající častější sexuální styk výrazně lepší vybavovací slovní paměť než jejich „méně aktivní” protějšky, uvádí server Woman´s Day.

Na počátku průzkumu požádali výzkumníci z McGill University 78 žen ve věkovém rozmezí 18 až 29 let, aby vyplnily dotazník týkající se jejich sexuálních návyků a dalších významných životních faktorů. Poté byl dobrovolnicím na počítači ukázán přehled slov a fotografie obličejů, které si měly zapamatovat. V dalším kroku pak vědci ukázali ženám mix slov a obličejů, aby vybraly takové, které předtím viděly na počítači.

Studie se zabývala jen krátkodobou pamětí

Po vyhodnocení výsledků si odborníci všimli zajímavé spojitosti. Ženy, které uváděly častější vaginální styk, si lépe vybavovaly a pamatovaly slova, která viděly v počáteční fázi pokusu. Jejich kolegyně, které si sexu užívaly méně, měly výsledky znatelně horší.

Při následném vybavování obličejů žádnou spojitost mezi pamětí a sexuální frekvencí odborníci neobjevili.

Studie byla zaměřena výhradně na krátkodobou paměť, vedoucí studie Jens Pruessner ale věří, že dlouhodobé paměťové efekty by měly být podobné. Podle jeho slov může sex také zlepšovat další kognitivní funkce, jako například prostorovou orientaci. Toto specifikum ale nebylo součástí daného výzkumu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám