Hlavní obsah

Jak si vysvětlit nevěru partnera

Novinky, Alžběta Dytrychová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odhalená nevěra vyvolává širokou paletu emocí. Někdo je zklamaný a naštvaný, jiný cítí bolest a smutek. I když je přístup k odhalené nevěře velmi individuální, existuje jedna otázka, kterou si pokládají všichni podvedení. Proč vůbec k nevěře došlo?

Foto: Profimedia.cz

K nevěře dochází z mnoha důvodů.

Článek

Udělala jsem v něčem chybu? Nejsem dost přitažlivá? Neklape nám to v posteli? To je jenom zlomek otázek, které si většina podvedených žen pokládá. Nutno podotknout, že jinak tomu není ani u pánů. I oni chtějí objasnit důvod nevěry a pohnutky, které k ní vedly.

A právě na tuto otázku se snaží najít odpověď studie z roku 2017 zveřejněná v The Journal of Sex Research. Výzkumu, který se zaměřil na možné důvody nevěry, se zúčastnilo 495 nevěrných lidí. Mezi účastníky bylo 259 žen, 213 mužů a 23 lidí, kteří neuvedli své pohlaví.

Přes 85 % zúčastněných bylo heterosexuálů a povětšinou se jednalo o mladé lidi, přičemž průměrný věk činil 20 let.

Studie následně identifikovala sedm klíčových faktorů, které přispívají k nevěře. Tyto faktory samozřejmě nelze aplikovat na každý vztah, ve kterém došlo k nevěře. Pouze se jedná o určitý rámec, díky kterému můžeme pochopit, proč někteří lidé mají sklon k nevěře.

Co ovlivňuje naše sklony k promiskuitě

Vztahy a sex

1. Sladká pomsta

Z výzkumu vyšlo najevo, že mezi častý důvod nevěry patří pomsta partnerovi. „Ublížil mi, tak já mu také ublížím,” zní myšlenka, která člověka pohání k nevěře.

Jednoduše řečeno lidé chtějí, aby jejich partner zažil podobné zklamání a pochopil, jakou bolestí si prošli. Na tento důvod nevěry rozhodně nelze být pyšný, jde o velmi dětinské chování, které nikdy nepřinese kýžený výsledek. V mnoha případech navíc vede k rozchodu, neboť vztah není hra, ve které si neustále musíte být kvit.

2. Když motýlci odletí

Se zamilovaností přichází vlna vášně, vzrušení i dopaminu, který se vám v těle rozvine i ve chvíli, kdy od dotyčného dostanete pouhou textovku. Pocit zamilovanosti ale netrvá věčně, což je pro některé vztahy kámen úrazu.

Partneři se leknou, co se s jejich vztahem děje, a následně hledají onen ztracený pocit „létajících motýlků” v podbřišku. Když ho nenajdou ve vlastním vztahu, začnou se poohlížet po jiných lidech. Následně už stačí málo a nevěra je na světě.

„Mějte na paměti, že ztráta pocitu zamilovanosti neznamená, že partnera nemilujete,” píše web Healthline. Důležité je pouze to, abyste na vztahu pracovali a snažili se rozvíjet trvalou lásku, která je založená na stabilitě, silném přátelství, bezpečí a bezmezné důvěře.

6 důležitých kroků, bez nichž se neobejdete při záchraně vztahu po nevěře

Vztahy a sex

3. Situační faktory

Některé vztahy se jednoduše nacházejí ve fázi, kdy to neklape. Následně stačí, aby vám kolega v práci vysekl poklonu, a malý červíček v hlavě vás k nevěře začne nahlodávat.

Pokud se u vás sejde více motivačních faktorů, pak je jenom otázkou času, kdy k nevěře doopravdy dojde. V těchto případech je nevěra velmi spontánní a pro původní vztah může mít fatální důsledky.

4. Problémy se závazky

Někdo touží po stabilním vztahu, ve kterém je místo jenom pro dva, jiný se závazku bojí jako čert kříže. Pokud se tyto dva typy lidí dají dohromady, pak je jejich vztah předurčen k nevěře.

V ideálním případě si hned na začátku ujasněte, jak by váš vztah měl vypadat. Je mnohem lepší se s partnerem rozloučit v začátcích, než následně trpět při odhalené nevěře nebo nenaplněném očekávání.

5. Rozdílná sexuální touha

Nikoho asi nepřekvapí, že za nevěrou může stát i sexuální nespokojenost. Pokud partner není sexuálně uspokojen doma, je vyšší pravděpodobnost, že svou potřebu naplní v cizí ložnici.

V tomto ohledu záleží především na samotném charakteru partnera. Jsou lidé, kteří k životu nepotřebují milování pětkrát v týdnu, a pak jsou také lidé, které sexuální touha velmi ovlivňuje.

Vztah ve třech – fenomén 21. století

Vztahy a sex

6. Potřeba rozmanitosti

Žijete s partnerem, který miluje změny, chce experimentovat v sexuálním životě a touží objevovat nové věci? Pak je zapotřebí, abyste alespoň zčásti disponovala podobnou náturou. V opačném případě se může stát, že vás partner podvede. Rozhodně se ale nemusí jednat pouze o rozmanitost v sexuálním životě.

7. Nízká sebevědomí

Pravdou zůstává, že nevěra může v krátkodobém měřítku přinést i pozitivní emoce. Podvádějící se náhle cítí atraktivněji, úspěšněji, a především sebevědoměji. A právě sebevědomí hraje v otázce nevěry důležitou roli.

Jakmile partner nemá dostatečné sebevědomí, potřebuje situaci, během které si sebevědomí zvýší. A jednou z takových situací může být i nevěra.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám