Hlavní obsah

Jak se vyrovnat s člověkem, který vám neustále skáče do řeči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte ve svém okolí někoho, kdo se „pyšní“ vlastností, při které nejen vám, ale i komukoli jinému rád skáče do řeči? Nenechá nikoho domluvit, aniž by k tomu nepřidal vlastní názor či zkušenost? Jak se s takovým člověkem vypořádat?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V přirozeně plynoucí konverzaci občas dojde k vyrušení ze strany někoho jiného. Mozek neustále vytváří nové asociace a lidé jsou tak plni nových myšlenek a názorů, o které se chtějí podělit. Pokud to má někdo ale jako hobby a nenechá nikdy nikoho domluvit, už to příliš přínosné pro konverzaci ani lidi okolo není.

Proč lidé přerušují ostatní?

Vyrušování je nepříjemný a často nevědomý zvyk. Každý ví, jak je to nepříjemné, přesto to řada lidí dělá, a to z jednoduchého důvodu – to, co říkáte nebo sdílíte, vyvolává reakci.

Jádro reakce bývá různé – může to být emocionální odpověď ega jednotlivce – chce prostě vypadat dobře, mít pravdu a vše pod kontrolou. Někdo přerušuje druhé také v důsledku vlastních pocitů nejistoty nebo studu, které jsou spuštěny během rozhovoru, tvrdí psychoterapeut Matt Cartwright.

Není třeba vždy hned reagovat aneb Když je cennější strategické mlčení

Vztahy a sex

Jakmile je ale někdo přerušen, vytváří to často základní pocit, že není respektován, vyslyšen nebo pochopen. Což pak ve výsledku poškozuje vztahy – romantické, přátelské či rodinné. Podle Cartwrighta se ale dá naučit novým dovednostem, díky kterým „přerušovače“ zvládnete.

Jak si poradit s někým, kdo vás neustále přerušuje?

Nadechněte se

Když máte pochybnosti, zpomalte a zhluboka se nadechněte. To vám pomůže regulovat nervový systém a uklidnit se, takže můžete vhodněji odpovědět místo nepřiměřené reakce.

Zeptejte se na zpětnou vazbu

Jakmile vám někdo skočí do řeči, místo osočování a kritizování se raději zeptejte, zda je otevřen zpětné vazbě. Takto jednoduchá otázka přeruší myšlenkových pochod dotyčného a většinou ho donutí nějak reagovat (ano či ne).

Podle čeho spolehlivě poznat neupřímnou či falešnou omluvu

Vztahy a sex

Pokud odpoví ne, budete vědět, že nechce příliš spolupracovat a můžete konverzaci zcela ukončit. Pokud ano, je to dobrý znak toho, že jste energii v rozhovoru přesunuli na novou úroveň a můžete dále diskutovat.

Nabídněte nějaké ocenění

Může to znít neintuitivně, protože vás daná osoba přerušuje, ale o to právě jde. Pokud budete dělat stále stejné věci, dostanete stejné výsledky.

Ocenění a vděčnost vyžadují, abyste změnili způsob, jakým se projevujete. Zkuste na druhém najít něco, čeho si ceníte. Když začnete uznáním, může to rozptýlit počínající nepřátelství u vás či u druhé osoby. (Např.: „Oceňuji, že máš co říct k danému tématu.“)

Jak odborník dodává, opět tím rozptýlíte napětí, které přerušením vznikne, stejně tak myšlenky dotyčného, čímž se vyhnete eskalaci možného pozdějšího konfliktu.

Sdělte, co cítíte, když vás někdo přerušuje

„Když mi někdo skáče do řeči, cítím se nedoceněně… Nevím, jak mám vést další konverzaci atd.“ Tím dáte podle odborníka jasně najevo své pocity – mnohdy právě to stačí, aby si druhá osoba uvědomila, co dělá. Pokud ne, je lepší konverzaci ukončit.

Anketa

Jak se většinou zachováte, když vám někdo skáče do řeči?
Nenechám se odradit a mluvím dál.
25,7 %
Slušně dotyčnému sdělím, že mi to vadí.
55,6 %
Vytáčí mě to, většinou přehnaně reaguji.
18,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5799 čtenářů.

Buďte nad věcí a neodsuzujte

Jak již bylo řečeno dříve, důvodů, proč někdo druhé neustále přerušuje, může být celá řada. Zkuste v tom vidět ten nejvíce pozitivní důvod, nikoli negativní. Vždy myslete na to, že to daná osoba nemusí dělat vědomě.

Požádejte o nepřerušování

Vztahy, kde jsou lidé schopni komunikovat na základě jasný bodů a domluvy, fungují vždy lépe. Platí to i ve chvíli, kdy vám někdo skáče do řeči. Místo negativního postoje zkuste dotyčnému sdělit, že si přejete dokončit větu, myšlenku a že teprve pak mu dáte možnost se k tomu vyjádřit.

Jak si poradit s energetickými upíry na pracovišti

Vztahy a sex

Ach, ta komunikace aneb Jak se vyznat v tom, co ženy říkají

Vztahy a sex

Může se vám hodit na Firmy.cz: Psychologické poradny

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám