Hlavní obsah

Jak moc je pomlouvání špatné a do jaké míry může mít pozitivní účinky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé druhé pomlouvají už po staletí. Pomlouvání a s ním spojené praktiky jako drbání či stěžování si na někoho jsou přitom důležitými nástroji, které nám pomáhají sociálně se orientovat.

Foto: Profimedia.cz

Příliš mnoho pomluv může poškodit toho, kdo je pronáší, i jeho posluchače.

Článek

Pomlouvání lze definovat jako „konkurenční nezdvořilost“. Drby přitom mohou mít prospěšné účinky, jelikož pomáhají definovat normy a hranice daného prostředí, ať už se jedná o pracoviště, nebo sociální skupinu. Také vytvářejí vazby, částečně tím, že ty, kteří se jich účastní, staví do opozice vůči těm, o nichž se klevetí.

Tento druh sdílení informací může sloužit k varování ostatních před lidmi, kteří se zachovali špatně, a signalizuje také naše hodnoty a loajalitu. Stěžování si na to, že je někdo hrubý, naznačuje, že jeho jednání nepovažujete za přijatelné.

A někdy jsme prostě jen naštvaní a potřebujeme to vyventilovat. Pokud je osoba, se kterou mluvíme, vnímavá, je vzruch, který cítíme, skutečnou chemickou reakcí.

Když si stěžujete a druhá osoba vám projeví empatii, uvolňuje se stres a oxytocin, „spojovací chemikálie“, říká pro The Guardian terapeutka Eman Almusawiová. „Takže se v danou chvíli budete cítit dobře. Je však snadné zajít příliš daleko. Pokud je to příliš, atmosféra začne být toxická,“ dodává.

S kým můžeme sdílet tajemství a kdy raději mlčet

Styl

Zjistit, co je za hranicí, je spíše umění než věda. „Záleží na kontextu a na vztahu k posluchači. Pomlouvat kolegu před šéfem je něco jiného než upouštět páru na neformálním setkání s přáteli,“ upozorňuje profesor Maurice Schweitzer z Wharton School při Pensylvánské univerzitě.

Umět správně číst situaci přichází s časem a zkušenostmi. Experimentovat s hranicemi pomluv se obvykle začíná v dospívání. Děti se učí, jaké společenské důsledky mají drby a že sbližování s jednou osobou kvůli klevetám může zničit vztah s jinou. „Někdy musíme překročit hranici, abychom zjistili, kde leží,“ říká Schweitzer.

Kolik pomluv je příliš?

Almusawiová říká, že existuje tenká hranice mezi zdravým a nezdravým upouštěním páry, lze ovšem určit, na kterou stranu spadáte, položením tří otázek: Proč to děláte? S kým to děláte? A jak často to děláte?

Pokud se snažíte vypovídat ze svých myšlenek a emocí, může být drbání užitečným způsobem, jak se vypořádat se svými zkušenostmi. Jestli však pomlouváte věci, které dotyčný udělal a nijak s vámi nesouvisejí, značí to, že jde o zbytečné klevetění.

Stěžovat si správné osobě může mít také význam. Dokáže vám příjemce naslouchat, zajistit klidnou atmosféru a pomoci vám konstruktivně zpracovat vaše emoce? Nebo přilije olej do ohně?

„Zvažte také, jak často si stěžujete na konkrétní osobu. Určení množství je osobní kalkulace a závisí na situaci, ale s pomluvami je to jako s čímkoli jiným. Všechno má své meze,“ dodává Almusawiová.

Příliš mnoho pomluv může poškodit toho, kdo je pronáší, i jeho posluchače. Pokud často shazujete lidi, může utrpět vaše vlastní pověst, protože ostatní k vám ztratí respekt a důvěru. A i když se pomluvy netýkají jich samotných, vytvářejí „atmosféru podezření“, kdy posluchači přemýšlejí, zda nejsou předmětem takových pomluv, když nejsou nablízku.

Dva hlavní rozdíly mezi mužskými a ženskými psychopaty

Vztahy a sex

Drby mohou pomoci k úspěchu, ale i oslabit špatné lidi, včetně šéfů

Styl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám