Hlavní obsah

Ideál krásy podle vědců není velmi štíhlá modelka ani svalovec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SYDNEY

Muži si myslí, že ženy touží po svalovcích a ženy zas, že muži touží po extra vyzáblých modelkách. Jenže podle psychologů se představa o ideální štíhlosti a svalnatosti u obou pohlaví dost liší od toho, jaká je realita. Ačkoli jsou oba tyto atributy pro muže i ženy důležité, ve skutečnosti toužíme po něčem jiném, než si naše protějšky myslí.

Foto: Profimedia.cz

Fotbalista David Beckham je dlouhodobě brán jako ideál mužské krásy. Díky svému dokonalému tělu a popularitě je i tváří spodního prádla Armani.

Článek

Vědci z australské Deakin University zjistili, že štíhlost a svaly jsou skutečně pro obě pohlaví při vnímání atraktivity u protějšku důležité.

„Bylo to fascinující, protože jak ženy, tak muži ideál krásy podle všeho vnímají špatně. Holky si představují, že muži dávají přednost extra vyzáblým dívkám s postavou modelky, přičemž muži si vybírají jako ideál ženské krásy typy mnohem zaoblenější. A ještě zajímavější je, že muži sami vnímají jako ideál mužské krásy postavu mnohem svalnatější, než která se ve skutečnosti líbí většině žen,“ tvrdí psycholog Ross King z Deakin University.

A podle tohoto odborníka za rozpor mezi vnímáním ideálu krásy u obou pohlaví mohou média. Ta totiž prezentují jako ideál vyzáblé ženy a svalovce.

„Ale my jsme dokázali, že tyto obrazy jsou zcela odděleny od reality, po níž lidé ve skutečnosti touží. Opačné pohlaví se na štíhlost a svalnatost dívá mnohem realističtěji, takže se všichni můžeme uvolnit a přestat být na sebe tak tvrdí. Ideál je mnohem bližší realitě, než jsme si mysleli,“ tvrdí King.

Reklama

Související články

Strniště je více sexy než hladké tváře

Brad Pitt, Ashton Kutcher či Colin Farrell dobře vědí, proč své skráně často nechávají pokosené na výšku. Strniště je totiž pro ženy velmi přitažlivé...

Výběr článků

Načítám