Hlavní obsah

Konkurenční techniky flirtování aneb Když chcete porazit své sokyně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při seznámení, respektive snaze zaujmout vysněného muže, jsou ženy schopny udělat mnohé. Jak ale co nejlépe zaujmout, pokud o dotyčného usiluje více žen? Vědci přišli na to, že mnohé ženy využívají tzv. konkurenční flirtování.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ne všechny ženy mají to štěstí, že se o ně zajímá několik mužů najednou, to samé platí i u mužů. Ale stává se to, a právě v takové chvíli přichází u některých na řadu tzv. konkurenční flirtování, které má za cíl jediné, vyhrát mezi ostatními konkurentkami.

Konkurenční taktika flirtování se od běžného liší tím, že kromě snahy dát najevo svůj zájem vyvolenému muži žena rovněž dává najevo svým sokyním, že vyvolený muž je „pouze její“ a jde si za tím.

Co se odehrává v mozku, když flirtujeme

Vztahy a sex

V době před koronavirem bylo takové ženské chování běžně k vidění především na víkendových akcích a všude tam, kde se vyskytovala větší konkurence.

Nejnovější studie na tento akt chování pohlíží jako na jistý rituál páření, který ženy používají k pronásledování partnera. Tato taktika samozřejmě funguje na obou stranách čili rovněž muži dávají najevo svou nevraživost vůči sokům, kteří flirtují s jejich vyvolenou.

Aktuální výzkum se ovšem zaměřil zatím pouze na specifické chování žen při jejich „lovu“.

Neverbální taktika k eliminaci konkurence

Na základě nejpopulárnějších odpovědí odhalených mezi 91 heterosexuálními ženami vědci sestavili seznam nejčastějších neverbálních taktik flirtování, které jsou v rámci konkurenčního „boje” používány.

Mezi ně patří například důrazný oční kontakt, tanec v zorném poli muže, flirtování s jinými před ním, cílené chichotání se jeho vtipům, záměrné doteky, otírání se o muže, ale také třeba cílené vmísení se mezi muže a potenciální konkurentku.

Co je klíčové pro úspěšný flirt

Vztahy a sex

V rámci další studie celkem 89 žen a 50 mužů hodnotilo účinnost uvedených konkurenčních filtrovacích technik.

Vědci zjistili, že valná většina souhlasila s tím, že jemné doteky, výrazný oční kontakt, chichotání se mužovým vtipům a cílené vměšování se mezi muže a konkurentku jsou nejúčinnějšími způsoby, jak muže „vyhrát”.

Výhoda, či nevýhoda?

Je ovšem třeba dodat, že obě studie se zaměřily hlavně na to, co lidé považují za nejefektivnější než na to, co ve skutečnosti opravdu funguje.

Vztahová koučka Ronnie Ann Ryanová si naopak myslí, že konkurenční flirtování může ženám ve výsledku spíše uškodit.

„Muži rádi dobývají, takže když se o dotyčného začnete přetahovat, vznikne konflikt,“ uvádí pro server Yourtango.

Manuál flirtování pro moderní ženu

Vztahy a sex

„Málokterý muž se bude dlouhodobě zajímat o ženu, která ho pronásleduje, protože to od počátku randění eliminuje sexuální napětí,“ myslí si.

A pokud už podobné „triky“ zaberou, nebude mít vztah mít podle jejího tvrzení dlouhého trvání.

„Pokud chcete trvalou a skutečnou lásku, buďte tím nejlepším, co umíte, buďte příjemná a přátelská. Pronásledování přenechte jiným ženám, které se nebudou cítit tak sebejistě, aby bez něj uspěly,“ dodává.

Reklama

Související témata:

Související články

Co si obléknout na první rande podle vědců

Věda má široké pole působnosti. Od vývoje léků se zabývá i například tím, jestli holubi dokážou rozlišit obrazy od Moneta a Picassa. Není proto divu, že...

Výběr článků

Načítám