Hlavní obsah

Když ženatí muži flirtují

Mrkl na servírku při placení, vesele koketoval se svou kolegyní nebo se poohlédl po neznámé ženě v sukni. Ať chceme, nebo ne, někteří muži rádi flirtují, a to i ve chvíli, kdy mají spokojený a láskyplný vztah.

Foto: Profimedia.cz

Motivace k flirtování jsou různé.

Článek

O flirtování bylo napsáno už mnoho. Někteří lidé považují flirtování za určitou formu nevěry, jiní před flirtováním přivírají oči a dělají, že svého partnera „nenačapali“.

A pak jsou tu také lidé, kteří aktivně flirtují a nenechají si ujít jedinou příležitost ke koketování. Překvapivě se do této skupiny řadí také ženatí muži, kteří své manželky nadevše milují a svůj vztah označují slovem „perfektní“.

„Muž může svou partnerku hluboce milovat a pečovat o ni, v tomto vztahu cítí bezpečí. Naopak při flirtování existuje určitá úroveň neznáma, která vytváří vzrušení a podporuje jeho ego,“ míní manželská a rodinná terapeutka Cassandra Lenová pro Fatherly.

Nejde jenom o sex

Mnoho lidí se domnívá, že flirtování je určitou předzvěstí sexuálního aktu. Výzkum zveřejněný v Sex Roles ale naznačuje, že zadaní i nezadaní lidé flirtují z těchto důvodů:

  • prožít sex
  • prozkoumat, jaké by to bylo být ve vztahu
  • posílit stávající vztah
  • zvýšit si sebevědomí
  • pobavit se

Vzhledem k tomu, že motivace k flirtování jsou různé, psychologové a terapeuti doporučují, abychom chování svých flirtujících partnerů vnímaly v širším psychologickém a sociálním kontextu.

Co dělat, když cizí žena flirtuje s vaším partnerem

Vztahy a sex

Co to znamená? Pokud svého partnera přistihnete při flirtování a daný pohled vám vadí, nebojte se s partnerem o jeho koketování promluvit.

Zeptejte se ho, proč flirtuje. A zda mu flirtování například dodává sebevědomí. Možná zjistíte, že jde jenom o jeho styl komunikace, který nepovažuje za flirtující. Možná naopak poodhalí, že koketování je pro něj pouhou zábavou, nad kterou byste měla mávnout rukou.

Každý člověk je jiný, a tak nelze flirtující muže házet do jednoho pytle. „Zjistila jsem, že někdy mají ženy pocit, že s nimi zadaný muž flirtuje. I když podle názoru daného muže ke koketování nedošlo,“ upozorňuje na častý omyl vztahová koučka Christine Baumgartnerová.

Šťastně ženatý muž neflirtuje

I když výše uvedená studie ukázala, že motivace k flirtování jsou různé, vztahová terapeutka Meredith Silvermanová se domnívá, že šťastně ženatí muži by neměli flirtovat.

„Možná zaujímám kontroverzní postoj, ale domnívám se, že flirtování s cizí osobou do spokojeného vztahu nepatří,“ říká a dodává, že podle jejího názoru je flirt znakem nespokojenosti s určitým aspektem vztahu.

Na druhou stranu se objevují názory, které prohlašují, že flirtování k mužům jednoduše patří. „Flirtování není pro muže jenom zdravé, je to dokonce životně důležité,“ tvrdí vztahový kouč Carlos Xuma.

Co se odehrává v mozku, když flirtujeme

Vztahy a sex

Ať tak či onak, pravdou zůstává, že partnerovo flirtování může ve vztahu nadělat více škody než užitku. Ve vztazích potřebují obě strany určitý prostor, aby se cítily bezpečně a stabilně. Pokud ale zjistíte, že váš partner flirtuje, začnete ho pronásledovat a zkoumat jeho chování.

Paradoxně to může vést k tomu, že se partner začne mírně distancovat a bude se k flirtování s cizími ženami uchylovat častěji.

Reklama

Výběr článků

Načítám