Hlavní obsah

Esoterika je pohoda pro život

Novinky, Jana Herodková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úkolem psát o výstavě esoteriky jsem zprvu nebyla příliš nadšená. Ne že bych se o tuto tematiku nezajímala, ale chtěla jsem si právě o víkendu odpočinout. Zvítězila však má zvědavost. Už po vstupu do sálu pražského klubu Velvet se něco změnilo.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Začala jsem se cítit dobře a únava, kterou jsem před tím pociťovala, ze mě spadla. Vzduch byl prosycen eterickými oleji, vůní koření, bylinek a čajů. Na poměrně malé ploše se představili odborníci klasické i alternativní medicíny, astrologie, numerologie a věšteckých umění. K vidění byla břišní tanečnice a stoupenci taiči. Prodávaly se solné lampy, knihy, přívěsky, kameny, kazety i CD s léčivou hudbou a mnoho dalších zajímavých věcí.

Všichni vystavující měli něco společného: vyzařovala z nich pozitivní energie a zájemcům byli ochotni ihned pomoci. Za některými z nich přijeli jejich pacienti dokonce přes celou republiku.

Dřív jsem v nic nevěřila

Zaujaly mě vystavené léčivé kalendáře a obrázky andělů. Již naši předkové věděli, že barvy a jejich vzájemné kombinace prospějí našemu zdraví. Nejen léčitelé, ale také někteří lékaři využívají barvy k ovlivňování psychiky a posilování imunity. Dá se toho využít hlavně v prevenci nebo jako podpůrná terapie.

Zora Moulisová o svých kresbách a o svém životě dovede hezky vyprávět: "Byla jsem na tom stejně jako většina lidí. Starala jsem o peníze, postavení, prestiž, ale před dvěma lety se stalo něco podivuhodného, co mně změnilo celý život. I dnes mám ostych o některých věcech hovořit. To, co jsem celý svůj dosavadní život odmítala, se mi dostalo ve vrchovaté míře. Den ze dne se mi zhroutil celý svět, pak jsem najednou začala vidět realitu jinak a cítila jsem se osvobozená. Nejpodivuhodnější na tom je, že jsem nikdy v nic nevěřila, teď věřím a smysl svého života vidím v tom, že budu pomáhat lidem."

Život je přece o lásce

Netradiční kalendář Zory Moulisové obsahuje soubor obrázků, které barevnou kombinací příznivě působí na organismus a také posilují orgány a funkce, které jsou v jednotlivých měsících nejvíce oslabeny. Jeho autorka však nechce skončit jen u malování, přestože je to činnost, která ji velmi baví.

Je přesvědčena o tom, že změna jejího chování a myšlení se projeví i na okolí. Dnes už ví, že člověk by neměl mít strach ze života, z budoucnosti, ze všeho, co ho může potkat. Život je přece o lásce. Má to ale jeden háček, jen tehdy, když cítíme lásku k sobě, můžeme ji dávat ostatním.

Únavu odstraní a energii dodá

Existuje celá řada různých druhů masáží, můžeme si vybrat mezi klasickou, sportovní, čínskou, reflexní atd. Pokud chcete řešit situaci rychle a bez velké ztráty času, pak určitě neuděláte chybu, když podstoupíte masáž AMMA.

K jejím výhodám nesporně patří, že není třeba se svlékat, pouze usednete do speciálně upraveného křesla a masér pomocí tlaku prstů, dlaně a loktů si vezme na paškál vaše záda, hlavu, krk a paže. Jeho doteky obnoví proudění energie v jednotlivých meridianech a to prospívá sebeuzdravujícím schopnostem organismu. Nezanedbatelný není ani relaxační efekt, stačí pouhá čtvrthodinka a pocit únavy je ten tam.

Setkání s andělem

Byla jsem upozorněna, že paní Ranka patří v oboru vykládání karet a léčitelství ke špičce. Jedna z organizátorek výstavy o ní dokonce soudí, že je anděl. To mě opravdu zaujalo. S andělem se člověk nesetká každý den, a tak jsem se za ní vypravila.

Kartářku jsem si představovala jako starší dámu, která má životní zkušenosti a značnou výřečnost. Byla jsem velmi překvapena, protože Ranka je velmi hezká, vyrovnaná mladá žena. První, co mě napadlo, bylo, proč se takto vypadající žena věnuje kartám a smysl života vidí v léčení a poskytování pomoci.

"Můj první manžel mě terorizoval psychicky i fyzicky a rodiče se ode mě distancovali. Neviděla jsem žádnou životní perspektivu, dokonce jsem chtěla ukončit svůj život. Pak jsem si řekla, že přece nějaká cesta musí být. Začala jsem ji hledat a studovat literaturu, která se zabývá duchovním životem. Z ní jsem čerpala sílu, a to mi také pomohlo najít sílu k tomu, abych všem odpustila," dodává Ranka.

Shodou náhod se dostala k vykládacím kartám a teď jejich prostřednictvím pomáhá lidem. Člověk totiž potřebuje být dobře zakotven v přítomnosti, protože to představuje důvěru v život. V přítomnosti je pro nás zdroj energie. Zabývat se budoucností přináší jenom strach a nejistotu.

Klienti se na Ranku obracejí s konkrétními otázkami a ona jim pomocí zenových karet odpovídá a doporučuje vhodnou literaturu. Jsou to právě knihy, které nás vedou správným směrem. "Lidé se často bojí myslet sami na sebe. Mají pocit, že musejí vyhovět okolí, musejí se zavděčit proto, aby je ostatní měli rádi. To je ale špatná cesta.

Není sobecké, když člověk v prvé řadě myslí sám na sebe. Teprve tehdy, když máme rádi sami sebe, můžeme mít opravdu rádi i někoho jiného. Pak také budeme mít radost ze života, přestaneme se ho bát," říká Ranka.

Žijeme v zajetí představ, že většinu věcí nemůžeme nebo nesmíme. Pro dobrý život je ale důležitá radost a láska, které také dokáží rozpustit naše staré představy o životě a jeho řádu. Je to vždy souboj rozumu s citem. Je třeba je spojit a uvést do harmonie. Pravda má totiž nekonečně podob a pravda jednoho člověka nemusí být pravdou druhého.

Deset let mnichem

Zaujaly mě také obrazy malované na hedvábí. Byly to náboženské motivy, obrázky slonů pro štěstí a ptáčků. Jsou nejen překrásné, ale navíc mají i léčivé účinky na tělo i duši. Radžastánští umělci používají minerální barvy a zdobí malbu zlatem a stříbrem.

Zajímavé byly nejen obrázky, ale zajímavý osud měl i jejich prodavač. "Býval jsem mnichem hnutí Hare Krišna. Osm let jsem byl jejich příznivcem v Čechách a dva roky jsem v této komunitě žil v Indii. Bylo to pro mě velmi poučné a nelituji toho. Pomohlo mi to utřídit myšlenky a analyzovat situaci. Ačkoliv se s učením Hare Krišna plně ztotožňuji, po návratu z Indie jsem tuto organizaci opustil. Uvědomil jsem si, že duchovní vůdci v Čechách využívají svou moc, peníze k ovládání druhých. Zjistil jsem, že jejich učení se nesrovnává s jejich osobním životem. Chovají se podobně jako klér a mají pocit, že jsou něco jiného než řadoví členové.

Kromě toho jsem cítil, že už dál nejsem schopen žít odříkavý život mnicha. Teď už se chci jen vrátit zpátky do Indie," dodává Igor Glombica, který chce výtěžek z prodeje obrazů použít k další cestě do Radžastánu.

Má pacienty z Čech i z Ameriky

K jedním z nejzajímavějších lidí, s kterými jsem se setkala, patřil pan Josef Kumpa, lidový léčitel z Plzně. Je obdivuhodný již tím, že si za diagnózu i léčení nic nevezme. Řídí se tím, že když člověk dostane takový dar, pak by od lidí neměl brát za léčení peníze.

Někdy, pokud je to nezbytné, přijede dokonce za nemocným na vlastní náklady. Bývá to tehdy, když jde o geopatogenní zóny. Prostudoval totiž literaturu od doktorů Andrese a Jurišky, která se touto problematikou zabývá.

Nejraději ale má, když mu klienti zavolají. "Mám pacienty, kteří pocházejí z Čech a z Moravy, ale kromě toho se věnuji lidem i v některých zemích Evropy a dokonce také v Americe a Kanadě. Denně se mohu zabývat nejvíce třiceti lidmi, pak už je to velmi vyčerpávající.

Snažím se je prohlížet tehdy, když o tom sami nevědí, jsou klidnější a mně se lépe pracuje. Po určení diagnózy pošlu pacienta k lékaři, aby mu pomohl odstranit zdravotní potíže. Samozřejmě vždy trvám na tom, aby moji klienti byli stále pod kontrolou svého ošetřujícího lékaře," vysvětluje Kumpa.

Na otázku, jak si pamatuje lidi, kteří po něm požadují pomoc, odpověděl: "Jméno pacienta je pro mě jakýsi kód, když ho člověk vysloví, hned si ho vybavím. Někdy potřebuji vědět také rok narození. Mám totiž takovou zkušenost. Jednou chtěl pomoci člověk, řekl jméno a já si ho představil a říkám, vždyť vám nic není, vy jste zdráv. Vloudila se ale malá chyba, stejné jméno nosil i jeho vnuk, který byl na rozdíl od dědečka opravdu zcela zdráv."

Čas rychle ubíhal a poradna zdraví a esoteriky - Minerva - pomalu končila. Odcházela jsem plna dojmů a dobrých předsevzetí. Jedno vím jistě, určitě se přijdu podívat na další Minervu. Jestliže jste tuto zajímavou akci promeškali, pak vás může potěšit, že se každé čtvrtletí opakuje a ta příští se uskuteční předposlední víkend v červnu.

Související témata:

Související články

Se ztrátou zaměstnání nesmíme ztratit hlavu

Jen málokoho nechá ztráta zaměstnání chladným. Psychický otřes prožívá snad každý, kdo to zažil. Někdo se s ním vyrovná snáze, jiný hůře. Záleží na osobnostním...

Výběr článků

Načítám