Hlavní obsah

Češi jsou zdravější díky středomořské kuchyni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V Česku od roku 1990 trvale klesá počet srdečně-cévních onemocnění. Příčinou poklesu nejsou jen vyšší ceny masa, ale i vzrůstající obliba středomořské kuchyně, zejména pak olivového oleje.

Článek

"Vysoká obliba středomořské kuchyně a častější využití olivového oleje v českých kuchyních má na poklesu cévních onemocnění významný podíl," potvrdila ČTK doktorka Marie Kunešová z Endokrinologického ústavu.

Olivový olej - prevence infarktu

Olivový olej je podle odborníků velmi vhodný jako prevence nebo doplněk léčby při srdečně-cévních chorobách a při snižování cholesterolu. Pacientům se zvýšeným krevním tlakem může středomořský jídelníček doplněný pravidelným pohybem pomoci snížit riziko infarktu asi o jednu třetinu.

Olivový olej obsahuje nenasycené mastné kyseliny, které snižují hladinu cholesterolu v krvi. K pokrytí denní dávky nenasycených mastných kyselin stačí dospělému člověku čtyři lžíce olivového oleje. Středomořská kuchyně však není vyzdvihována jen díky olivovému oleji, který představuje hlavní zdroj tuku ve výživě, ale i kvůli svému vyváženému složení. Základem středomořského jídelníčku je především pestrost.

Málo zeleniny a živočišný tuk - riziko infarktu

"Jestliže se chceme nechat inspirovat středomořskou kuchyní měli bychom doma mít zásoby česneku,cibule, kapari, vinného octa a bylinek. Chybět nesmějí ani ryby, dary moře a kuřecí maso", dodává Jan Michálek, manažer seniorského národního týmu kuchařů.

Dlouhodobé výzkumy (tzv. 7 Countries Study) ukázaly, že na srdeční infarkt umírají nejvíce lidé v zemích, kde strava obsahuje hodně živočišného tuku, ale málo ovoce a zeleniny. Například Finové umírali na infarkt několikrát častěji než Italové, ale když snížili spotřebu másla, tučného mléka a jedli více zeleniny a ryb, poklesla úmrtnost o 50 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám