Hlavní obsah

Dětem nejvíce nahánějí strach školní povinnosti

Novinky, Korzo/P

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Rodiče se domnívají, že by se jejich ratolesti měly nejvíce obávat sexu, drog a šikany. Nové průzkumy ale ukázaly, že dětem daleko více nahánějí strach školní úlohy, zkoušky a možný nedostatek peněz.

Článek

Vyplývá to z čerstvého anglického průzkumu, jemuž bylo podrobeno sto padesát teenagerů ve věku od jedenácti do šestnácti let.

Pro 82 procent dotázaných je obrovským strašákem školní zkoušení, o pět procent méně dětí se bojí sporů s kamarády a se spolužáky. Nejvíce se však školáci obávají velkého množství domácích úkolů (73%).

Hlasujte v anketě pod článkem:
Jaký je podle vás největší strašák dětí?

Na dalších příčkách pomyslného žebříčku strachu se umístily obavy ze zdravotních problémů a přepadení.

Strach souvisí s penězi

Jen zhruba polovina dětí se cítí být ohrožena drogami nebo cigaretami, stejný počet se obává šikanování a dvaačtyřicet procent dospívajících chlapců a dívek přiznává, že jsou špatní z toho, že nemají přítele nebo přítelkyni.

Odborníci však zároveň zjistili, že dětský strach souvisí s finančním zabezpečením rodiny. Zatímco děti ze slabších sociálních vrstev se obávají tyranie, drog a nechtěného otěhotnění, potomci movitějších rodičů se strachují ze školy a z možného nedostatku peněz.  

Anketa

Jaký je podle vás největší strašák dětí?
Drogy a další návykové látky
10,8 %
Sex
10,7 %
Školní úlohy
10,8 %
Vztahy s kamarády
11,3 %
Obavy o peníze
12,1 %
Zkoušení ve škole
29,3 %
Šikana
15 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 627 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Nástup do školy změní život celé rodiny

Se zahájením školní docházky vstoupí škola do života celé rodiny a stane se součástí jejího života na velmi dlouhou dobu. První prvňáčkovy výsledky...

Dětskou lež nesmíme podceňovat

Mezi nežádoucí tendence chování, které se mohou vyskytnout již v předškolním věku, patří lež. Na lidovém rčení "Kdo lže, ten i krade" je skutečně trochu...

Strach z první třídy je zbytečný

Stále je hodně rodičů, kteří pro své dítě žádají odklad školní docházky, která je povinná od šesti let. Pokud na ni dítě není dostatečně připravené, může od...

Výběr článků

Načítám