Hlavní obsah

Demisexualita: nejprve přátelství, poté sex

Novinky, Alžběta Dytrychová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sapiosexuál, asexuál nebo demisexuál. V současné době můžeme natrefit hned na několik termínů, které se vztahují k sexuální přitažlivosti. A právě poslední zmíněný pojem je ve společnosti častější, než by se na první pohled mohlo zdát. Možná jste na vlastní kůži zažila, že jste se do člověka zamilovala až ve chvíli, kdy jste ho mohla označit za kamaráda.

Foto: Profimedia.cz

Nejprve přátelé, pak partneři

Článek

Mnoho lidí se domnívá, že demisexualita je synonymem pro asexualitu. Pravdou ale zůstává, že mezi těmito termíny je značný rozdíl. „Demisexuál je člověk, který na rozdíl od asexuálních lidí cítí sexuální přitažlivost, avšak v první řadě si k dotyčné osobě musí vybudovat citovou vazbu,“ říká manželská a rodinná terapeutka Jennie Steinbergová.

Laicky řečeno, pro demisexuála je obtížné cítit sexuální přitažlivost k někomu, koho nezná a nemůže ho označit za přítele. Pokud je vám tento scénář povědomý, pak existují nejméně čtyři indicie, které prozradí, zda se také řadíte k demisexuálům.

1. Většina vašich vztahů vznikla z přátelství

Pro demisexuály je typické, že jejich vztahy začínají přátelstvím, nikoliv chemickou reakcí nebo jiskrou. Jakmile si demisexuálové vytvoří k danému člověku citovou vazbu, cítí se s ním v bezpečí, a především mu plně důvěřují, pak teprve přichází moment, kdy pocítí motýlky v břiše.

„Demisexuálům obvykle trvá několik týdnů nebo měsíců, než potencionálního přítele shledají jako atraktivního a vzrušujícího,“ tvrdí sexuální terapeutka Indigo Stray Congerová pro Bustle. Nepříjemným zjištěním je, že demisexuálové nezažívají počáteční „líbánkovou“ fázi vztahu, neboť začátky jsou pro ně plné nejistoty a otázek.

Není přítel jako přítel aneb Když se kamarádský vztah promění v toxický

Vztahy a sex

2. Na prvních schůzkách vyvíjíte tlak

Zatímco většina lidí na první schůzce vsází na chemii, demisexuálové se na hormony nemohou spolehnout. Možná proto usilovně zjišťují, jaký má daný člověk humor, co řeší za témata a jestli jsou stejná krevní skupina.

Pro demisexuály je velmi těžké odhadnout, jestli se první rande ubírá tím správným směrem. Není divu, že se častokrát obracejí na své přátele a snaží se od nich zjistit, zda mají v randění pokračovat, či nikoliv.

Na druhou stranu existují také demisexuálové, kteří o randění zásadně nemluví, neboť se bojí, že je názor druhých ovlivní.

3. Cítíte sekundární sexuální přitažlivost

Sexuální přitažlivost můžeme rozdělit na primární a sekundární. Pod primární sexuální přitažlivostí si představte chvíle, kdy vás dotyčný na první pohled okouzlí. Líbí se vám jeho vzhled, způsob pohybů nebo vůně.

Naopak sekundární sexuální přitažlivost staví na charakteru, vlastnostech i na tom, zda jste s daným člověkem na stejné vlně. Z toho vyplývá, že demisexuálové cítí především sekundární přitažlivost.

„Pokud si nedokážete představit, že byste se milovala s neznámým člověkem, pak možná patříte k demisexuálům,“ říká Steinbergová a dodává, že demisexuálové často nechápou, když jejich přátelé mluví o sexy celebritách nebo pokukují po atraktivním barmanovi.

Přátelit se s expartnery lze, ale ne vždy je to dobrý nápad

Vztahy a sex

4. Zažíváte komplikovaná přátelství

Jak už bylo řečeno, demisexuálové potřebují delší čas k tomu, aby se zamilovali do svého protějšku. Proto není nic výjimečného, když je začne přitahovat dlouholetý kamarád nebo kolega z práce.

Možná jste sama zažila, že jste začala pokukovat po svém kamarádovi, se kterým jste do té chvíle udržovala čistě přátelský vztah. V takový moment vás pravděpodobně překvapilo, co k dotyčnému cítíte a s novými emocemi jste nedokázala pracovat. Někteří demisexuálové proto přátelství ze dne na den ukončí, neboť nevědí, jak o svých citech promluvit.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak si získat přátele partnera

Přátelé jsou rodina, kterou si vybíráme. S přáteli našeho partnera je to jiná písnička. Pokud si s nimi od začátku sedneme, je to velké plus pro náš milostný...

Jak přijímat a dávat rady

S radami je to v životě ošemetné. Ty dobré jsou, jak známo, nad zlato. Ale jak je poznat? Ty špatné nás zase mohou vyjít draho. Ať už v podobě nepříjemností,...

Výběr článků

Načítám