Hlavní obsah

Dát, či nedat partnerovi druhou šanci po nevěře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přemýšlíte, jestli byste dali šanci druhé polovičce po podvodu? Může se stále změnit? A proč vlastně dochází k podvádění?

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

Studie Tonyho W. Smitha z roku 2006 uvádí, že 22 % ženatých mužů a 13 % vdaných žen podvede své polovičky v určité fázi vztahu. Některé další studie dokonce uvádějí, že více než 45 % vztahů zahrnuje nějakou formu nevěry.

K těmto děsivým číslům přispívá i dnešní svět sociálních sítí. Mohou se v lidech formovat a projevovat mnohé emocionální a sexuální potřeby.

Proč dochází k podvádění?

I přesto, že se mnohdy zdá, že je vina jen na jedné straně, ne vždy tomu tak musí být. Podvádění může být i reakce na dlouhotrvající vztahové problémy, které mohou být způsobené například nedostatkem kuráže k podání rozvodu či rozchodu.

Dalším důvodem bývá emocionální vzdálenost ve vztahu, volání o pozornost nebo známka nezralosti.

Lidé, kteří své partnery podvádějí dlouhodobě, mohou mít i hlubší psychické problémy, jako je závislost na sexu. Ty je někdy obtížné si přiznat. Tito lidé svůj vztah ale stále mohou vnímat jako zdravě fungující a šťastný.

Jak snížit pokušení podvádět

Vztahy a sex

Jak se mohou lidé, kteří podvedli, změnit?

„Mnoho partnerů i po nevěře dokáže udržet dlouhý a plně hodnotný vztah. K překonání bariér či nadměrných sexuálních potřeb se dá dojít prostřednictvím partnerského poradenství nebo terapie. Řešením důvodů nevěry už dokonce mnoho párů svůj vztah celkově posílilo,“ vysvětluje kouč Brad Browning.

V mnoha případech je ale doporučován také určitý čas na urovnání a dozrání. Vzniká tak šance na setkání po čase, které se může stát osudným, protože nastane ve vhodnou chvíli a ve vhodném rozpoložení osobností. Proto mnoho mladých párů může svůj vztah navázat v plné síle ve správný moment, a to i po nevěře.

I přesto, že je vhodné o historii komunikovat a nastavit určité bariéry a očekávání, držet někoho v pasti kvůli jeho minulosti je nespravedlivé a může vytvořit nedůvěřivé prostředí, které už nejde vrátit zpět.

Náročná náprava

V případě mužů a žen, kteří podvádějí z důvodu hlubších psychologických problémů, je cesta k nápravě velmi složitou a obtížnější pro orientaci. To neznamená, že tito lidé nemohou navázat plnohodnotné vztahy, ale chce to mnohem více úsilí na obou stranách.

Závislost na sexu je stejně jako u alkoholismu nebo jiných návykových onemocnění celoživotní boj. Daný člověk musí uznat svou chybu a na své nápravě pracovat každý den.

I lidé závislí na sexu ale potřebují podporu a je důležité si uvědomit, že chronické podvádění může být duševní onemocnění, a ne osobní urážkou.

Jednání s partnery závislými na sexu ale může být velmi psychicky náročné pro obě strany, proto je vhodné vyhledat terapeutickou pomoc. Pozitivní zprávou je, že je vše možné s úsilím na obou stranách.

Anketa

Je podle vás druhá šance po nevěře partnera dobrý nápad?
ano, chybu může udělat každý
46 %
ne, na druhé šance nevěřím
54 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2609 čtenářů.

Není nevěra jako nevěra. Existují čtyři typy podvádění

Vztahy a sex

Může se vám hodit na Firmy.cz: Párová terapie

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám