Hlavní obsah

Čtyři klíčové hormony, které ovlivňují vaše libido

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za nitky naší sexuální touhy chytře tahají hormony. Pojďme se proto vrátit do hodin biologie a připomenout si čtyři základní, které ovlivňují libido.

Foto: Profimedia.cz

Za nitky naší sexuální touhy chytře tahají hormony.

Článek

Libido ovlivňuje mnoho faktorů. Od fyzických problémů, vedlejších účinků některých léků až po hormony. A právě roli hormonů leckdy podceňujeme a nevěnujeme jí příliš velkou pozornost. Je tedy nejvyšší čas, abychom pochopily, jak v našem těle funguje kortizol, estrogen, testosteron nebo hormony štítné žlázy.

Kortizol

Kortizol, kterému se také přezdívá stresový hormon, patří k těm, které mají největší vliv na libido. Jenom si vzpomeňte na poslední stresovou situaci a na to, zda jste během ní měla pomyšlení na sex? Hádáme, že nikoliv. Zároveň je důležité dodat, že vyšší hladiny kortizolu ovlivňují i další hormony v těle, což z kortizolu vytváří „silného“ hormonálního hráče.

„Hladiny kortizolu obvykle klesají poté, co stresová situace pomine. Pokud jste ale v dlouhodobém stresu, pak vaše tělo bude kortizol průběžně produkovat ve vyšších hladinách,“ vysvětluje lékařka Manpreet Bainsová a dodává, že lidské tělo upřednostňuje tvorbu kortizolu před tvorbou jiných hormonů.

Jak během krátké chvíle zničit mužův zájem

Vztahy a sex

To v praxi znamená, že pokud jste v dlouhodobém stresu, pak můžete bojovat například s nedostatkem estrogenu, hormonu, který je důležitý pro vaši sexuální touhu.

Estrogen

Estrogen je známý především tím, že hraje důležitou roli při vývoji a udržování ženského reprodukčního systému, například reguluje menstruaci. Nutno ale dodat, že hladina estrogenu může ovlivňovat také naše libido.

„Nízké hladiny estrogenu mohou snížit vaši sexuální touhu. Nejčastěji dochází k poklesu estrogenu s příchodem menopauzy,“ vysvětluje lékařka Bainsová pro Stylist. Je tedy naprosto přirozené, že s příchodem menopauzy do vašeho života máte menší chuť a náladu na sex.

Testosteron

Na první pohled typicky mužský hormon, na pohled druhý ten, který ovlivňuje fungování ženského těla. Testosteron je pro ženy důležitý především tím, že zvyšuje hustotu kostní tkáně, a zároveň ovlivňuje sexuální touhu. „Testosteron je pro ženy skutečně nezbytný. Během stárnutí ale hladiny testosteronu mohou klesat, což neblahým způsobem ovlivňuje sexuální touhu žen,“ říká Manpreet Bainsová.

Na druhou stranu ani vysoké hladiny testosteronu nejsou pro ženské tělo ideální. Vedou k nízkému libidu a k řadě dalších obtíží. Nejčastěji s vysokými hladinami testosteronu bojují ženy, které trpí syndromem polycystických ovarií.

Hormony štítné žlázy

Sexuální touhu může výrazně ovlivnit také snížená nebo nadměrná činnost štítné žlázy. „Štítná žláza produkuje hormony, které řídí metabolismus. Pokud vaše štítná žláza nefunguje správně, můžete bojovat s nízkou sexuální touhou,“ doplňuje lékařka.

Pokud máte pocit, že vaše hormony nefungují tak, jak mají, nebojte se vyhledat lékaře. Teprve ten stanoví jasnou diagnózu.

Sexy dárky pod stromeček, které zpestří milování

Vánoce

Šest způsobů, díky kterým si konečně užijete ranní sex

Vztahy a sex

Může se vám hodit na Firmy.cz: Lékařské ordinace a pracoviště

Reklama

Výběr článků

Načítám