Hlavní obsah

Co vypoví oblíbený styl hudby o vaší osobnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co člověk, to jiný názor, životní postoj nebo třeba oblíbený hudební žánr. Víte, co o vás právě oblíbená hudba dokáže vypovědět? Možná ne to, co očekáváte.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Mnoho vědeckých studií zkoumalo osobnostní rysy spojené s různými hudebními žánry a přišlo s někdy neočekávatelnými výsledky. Pokud posloucháte populární hudbu, která se drží na předních místech žebříčků, je pravděpodobnější, že budete dobrý člověk.

Heavy metal a hudba plná násilí ale nemusí nutně znamenat, že budete sami násilní. Zato je lepší mít se na pozoru před lidmi, kteří milují zvuky plné basů.

Hudba lidí, kteří jsou jako my

Jak ukázala studie provedená v roce 2020, často si volíme hudbu autorů, o kterých si myslíme, že jsou nám podobní.

Pokud jsme sami trochu podivíni, nejspíš se nám bude zamlouvat styl hudby někoho stejně podivínského, kdo se tak veřejně prezentuje. Pokud rádi experimentujeme v životě, osloví nás někdo s podobným stylem hudby.

Preference určitých potravin aneb Co jídlo naznačí o vaší osobnosti

Zdraví

Podobně to ukázal i zmíněný průzkum, kterého se zúčastnilo přes 80 000 hudebních fanoušků a padesátka slavných hudebníků. Fanoušci měli vytvořit osobnostní hodnocení podle veřejného vystupování každého umělce.

Jak odborníci zjistili, fanoušci Marvina Gaye bývají příjemní, stejně jak se umělec veřejně prezentuje, naopak takoví příznivci Ozzyho Osbourna jsou více „protivní a nesouhlasní“.

„V současném světě, kde narůstají sociální rozdíly, nám hudba ukazuje, jak právě ona může být společným jmenovatelem, který lidi spojuje,“ cituje Daily Mail vyjádření autora studie Davida Greenbega.

Basy a psychika

Výrazné basové linky jsou rysem moderní hudby – podle studie z roku 1997 mají hudbu s „přehnanými basy“ v oblibě výrazně více muži než ženy. Také extroverti – a psychotici (lidé trpící vážnými poruchami duševního stavu).

Psychopati a oblíbená hudba

Ať už si to přiznáme, nebo ne, v našem blízkém okolí nejspíš žijí lidé, kteří by se dali bez nadsázky označit za psychopaty – ale bohužel je nejde tak snadno poznat, dokud není pozdě. Možná i to byla myšlenka pohánějící odborníky, kteří v roce 2017 provedli studii, jež měla za cíl zjistit, pomocí jakých „nástrojů“ psychopaty ve společnosti poznat. Jedním z nich měla být právě hudba.

České raperky: Jsou drsné i křehké, mají co říct a neberou si servítky

Styl

Pokud si myslíte, že je pro ně typická vážná hudba, kterou si možná řada lidí vybaví ve spojení s filmovým sériovým vrahem Hannibalem Lectrem, asi byste je ve svém okolí nejspíš nepoznali – alespoň podle poslouchaného žánru. Nejvyšší negativní hodnocení totiž „vykazovali“ jedinci, kteří si užívali tzv. retro rap (kam například odborníci řadili známého rapera Eminema).

Empatie a jemná hudba

Že je empatie důležitým prvkem v životě, poukázal i další dřívější výzkum. Odborníci se v něm zaměřili na způsob myšlení a jeho vliv na hudební vkus. Jak zjistili, empaticky založení jedinci preferují jemnou hudbu – R&B, soul, měkký rock.

Naproti tomu systematičtěji založení jedinci si více „potrpí“ na intenzivnější hudbu – punk, heavy metal nebo hard rock.

Násilná hudba a násilníci?

Poslouchání hudby, která by se dala označit za násilnou, podle odborníků třeba extrémní heavy metal, automaticky neznamená, že lidé, kteří ji poslouchají, jsou také násilníci. Je to prostě jejich koníček.

V jedné z dřívějších studií odborníci přehrávali silně znepokojující typ podobné hudby dobrovolníkům – jako vzorek si vzali skladbu s názvem Eaten by Blood Bath, jejíž obsah odkazoval na skutečný příběh, kdy v Německu muž v roce 2001 zabil a snědl svou oběť.

Poté byly účastníkům předloženy obrázky související s násilím – vědci chtěli vědět, zda u nich přehraná píseň „znecitliví“ jejich postoj vůči násilí. Podobně to měla skupina, která poslouchala píseň Happy od Pharrella Williamse. U násilného obsahu hudby vědci nezjistili, že by nějak posluchače „otupila“ vůči násilí.

„Fanoušci jsou většinou milí lidé. Není to tak, že by všichni po poslechu šli ven a někomu ublížili,“ dodal k výzkumu profesor Bill Thompson z Australian University.

Léčivá síla hudby. Dokáže zvednout náladu i přivést na cestu k uzdravení

Zdraví

Co o vaší osobnosti prozradí barvy oblečení, které nejraději nebo nejčastěji nosíte

Žena

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám