Hlavní obsah

Co se ve skutečnosti skrývá za sny, ve kterých druhé podvádíme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Může se stát, že ve snech zažíváme intenzivní chvíle s někým jiným, než je náš partner. Tyto sny o podvádění mohou mít silný vliv na naši náladu po probuzení a vlastně celý den, protože je často nejde jen tak vymazat z mysli. Co nám chce naše podvědomí skrz ně sdělit?

Foto: Profimedia.cz

Nejčastější příčinou podvádění jsou nenaplněné potřeby ve vztazích.

Článek

Myšlenky i chování řídí neuspokojené potřeby, vedou nás k akci. Když potřebujete jídlo, myslíte na to, jaký máte hlad a jak ho uspokojit. Dále pak jednáte v zájmu potřeby a seženete si něco k snědku. Když se však potřeba za určitou dobu neukojí, může to vést k myšlenkám a chování, které je úplným opakem toho, co v životě potřebujete, a to někdy vede až za hranici námi nastavených morálních hodnot.

Představte si, že už několik dní žijete bez jídla a stále si nejste jisti, kdy se najíte. Tato dlouhotrvající neuspokojená potřeba, v tomto případě jídlo, povede vaše myšlenky směry, nad kterými byste za normálních okolností ani nepomysleli. Představíte si třeba, že potraviny kradete nebo se dopouštíte jiného zločinu za účelem jeho sehnání.

To z vás ovšem automaticky nedělá zloděje či kriminálníka. Nejedná se o vaše základní hodnoty ale o nenaplněné potřeby, které vás v daném momentu řídí. Jsou pomyslným řidičem jedoucího autobusu, zatímco jsou vaše hodnoty posazeny na zadních sedačkách v zájmu samotného přežití. Pokud tedy máte sny o podvádění, co vám ve vztahu chybí?

Sexuální fantazie v reálu - které dokážou vztah utužit, které naopak zničit

Vztahy a sex

Emocionální potřeby fungují stejně jako ty stravovací, musí být naplněny. Terapeut Willard F. Harley se ve své knize His needs, her needs dlouze zabývá tím, jak je uspokojování emocionálních potřeb základem úspěšného vztahu. Páry, které navzájem naplňují své emocionální potřeby vykazují vysoký stupeň uspokojení a jsou to právě ty páry, které nekončí nevěrou či rozchodem.

Harley píše o tom, že nejčastější příčinou podvádění jsou nenaplněné potřeby ve vztazích. Takže pokud sníte o podvádění, měli byste se sami sebe ptát na otázky typu: ,,Co potřebuji v tomto vztahu, co nedostávám? Jak zajistím, aby byly mé potřeby splněny způsobem, který uspokojí jak mě, tak i mého partnera?"

Přemýšlejte o svých potřebách ve vztahu a předtím, než někoho podvedete, si položte tyto otázky:

  1. Jakými způsoby chci, aby o mě můj partner pečoval a projevoval svou náklonnost.
  2. Co pro mě znamenají smysluplné a zajímavé rozhovory?
  3. Co nám chybí v milostném životě a co je potřeba udělat, abychom obnovili jiskru?
  4. Chodíme dostatečně často na rande? Co bych chtěla na našich schůzkách dělat?
  5. Jak je na tom v našem vztahu upřímnost, otevřenost a důvěra?
  6. Jak je na tom můj partner s osobní péčí: hygienou, volbou oblečení, zdraví, kondicí atd.?
  7. Jaké mám očekávání po finanční stránce. Jak by měl v tomto směru partner přispívat?
  8. Jakými způsoby chci, aby můj partner pomáhal kolem domácnosti?
  9. Pro rodiče: Jaký druh podpory při výchově dětí potřebuji?
  10. Jakými způsoby projevuje můj partner obdiv a vděčnost za mě a co by mohl udělat, abych se cítila více doceněná?

Tyto oblasti pojmenovávají nejčastější starosti, se kterými chodí páry do vztahového poradenství. Když úspěšně adresují tři až čtyři, které jsou pro ně jako pro jednotlivce nejdůležitější, jejich spokojenost ve vztahu vzroste a sklony k podvádění se rozplynou.

Pokud tedy chcete řešit tento druh pokušení, budete muset s partnerem vést řadu konverzací, kde zdůrazníte potřeby každého z vás.

Zaměřte se na identifikaci 3-5 nejdůležitějších potřeb vás obou (vaše nemusí odpovídat těm jeho). Trik spočívá v tom porozumět jim navzájem a poté zkusit najít způsob, jakým tyto potřeby denně uspokojovat.

Aféry se zadanými často jen naplňují sexuální potřeby

Vztahy a sex

Když se z touhy po porozumění a nalezení opory stane milenecký vztah

Vztahy a sex

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám