Hlavní obsah

Cítíte se odpojena od partnera? Podle odborníků vám prospěje společné sportování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bez ohledu na to, jak moc se s partnerem milujeme, občas nastane chvíle, kdy se cítíme vzájemně odpojení. Možná netoužíme po intimitě, možná se doma jenom míjíme nebo každá konverzace skončí hádkou. Ať tak či onak, nedovolme tomuto období, aby nad naším vztahem převzalo kontrolu.

Foto: Profimedia.cz

Společná sportovní aktivita vztahu prospívá.

Článek

Všichni toužíme po vztahu, ve kterém by každý den proudila energie, vášeň a byla všudypřítomná láska. Bohužel, realita je mnohem náročnější, a tak každý pár dříve nebo později zažije období, během kterého si partneři příliš nerozumí, případně se zcela míjejí.

A pokud toto odpojení od partnera nevyléčí klasické rande, přichází na scénu další aktivita, která váš vztah může posílit. Ano, řeč je o sportu. O benefitech cvičení v páru hovoří také odborníci, podle kterých společná fyzická aktivita přináší hned několik pozitiv.

1. Ať žijí endorfiny

Při cvičení se v mozku uvolňují endorfiny, díky kterým cítíme příval štěstí, optimismu a pohody. Pokud tedy cvičíte se svým protějškem, pocit štěstí se násobí a vede k tomu, že se s partnerem cítíte na jedné vlně.

Studie publikovaná ve Family Relations dokonce ukázala, že cvičení přináší do vztahu větší spokojenost. Zároveň platí, že společný sport může pozitivním způsobem ovlivnit také váš sexuální život.

„Při sportu dochází k podpoře krevního oběhu, což může vést ke vzrušení,“ říká rodinný terapeut Shah Hasan pro Well and Good.

Naprostá upřímnost partnerskému vztahu škodí

Vztahy a sex

2. Stejné překážky jako ve vztahu

Překonávání překážek, hledání motivace, budování důvěry, řešení problémů a tak dále. Všechna tato témata řešíme nejen ve vztahu, ale také při sportování. Pokud výše uvedená témata zvládnete vyřešit s partnerem při cvičení, pak se váš vztah bude těšit ze zářné budoucnosti.

„Cvičení navíc pomáhá snížit úzkost a depresi a také napomáhá partnerům dosáhnout společně vytyčených cílů. Pokud se jim to podaří, odměna v podobě posilněného vzájemného pouta je nemine,“ tvrdí rodinný terapeut.

Už jenom to, že si najdete na společné cvičení ve vašich přeplněných diářích čas, je ukazatelem toho, že chcete společně na vztahu pracovat.

3. Společná radost z pohybu

Jak už bylo zmíněno výše, endorfiny poskytují nejen příval štěstí, ale také zesilují pocit propojení s partnerem. To platí nejen v případě sportů, u kterých se zvyšuje tepová frekvence, ale také u méně náročného pohybu.

Pět varovných příznaků, že vztah selhává

Vztahy a sex

„I společná hodina jógy může být pro váš vztah prospěšná,“ míní rodinný terapeut.

Výzkum zveřejněný v Mind & Body potvrdil, že sportovci, kteří se pohybují synchronně (například veslaři nebo tanečníci), vykazují vyšší toleranci bolesti. Podle studie může synchronní pohyb vést také k lepší spolupráci.

Jak vybrat vhodný sport

Pokud přemýšlíte, jaký sport byste s partnerem měli vyzkoušet, pak se můžete inspirovat dvěma tipy od Shaha Hasana.

„Za prvé doporučuji chůzi. Jde o pohyb, během kterého můžete vnímat své okolí a zároveň vést konverzaci s partnerem, aniž byste pocítila únavu,“ říká rodinný terapeut.

Při procházce navíc můžete skutečně zpomalit, vnímat partnerova slova a vést hluboké konverzace, na které během všedních dnů nemáte prostor. V případě, že hledáte aktivnější činnost, pak můžete společně vyrazit do posilovny.

„Ve fitness centru si můžete s partnerem vzájemně pomáhat, což také utužuje vztah,“ dodává rodinný terapeut.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám