Hlavní obsah

Čínská polévka prý léčí SARS

DPA, lan, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HONGKONG

Polévka z čínského koření může být proti smrtelnému zápalu plic SARS stejně účinná jako protivirové západní léky. Toto zjištění včera oznámili odborníci z hongkongské mikrobiologické univerzity Yuen Kwok-yung v listu South China Morning Post.

Foto: Roman Meško
Článek

Čínští pacienti podle nich dostávali "čching- fej ťi- tu tchang", tedy polévku čistící plíce, a vyléčilo se jich podstatně vyšší procento než v Hongkongu, kde se neužívala. V Hongkongu dostávali pacienti ribavirin a steroidy a úmrtnost na SARS se tam pohybovala kolem 17 procent, zatímco na ostatním čínském území byla jen sedmiprocentní.

Podle hongkongských analýz zázračná polévka obsahuje chemickou složku baicalin (biologicky aktivní fenolická látka obsažená v zemědělských plodinách) a právě ona působila proti SARS.

Polévka jako alternativní lék

Přestože jde zatím jen o předběžné výsledky, odborníci už připouštějí, že by polévka mohla být účinným alternativním a navíc levným lékem v oblastech, kde si nemocní nemohou dovolit drahé západní přípravky.

V Hongkongu, kde na SARS onemocnělo letos 1755 lidí a 299 z nich zemřelo, se navíc v neděli rozhořela aféra kolem použité léčby. Čtyřicet devět vyléčených pacientů začalo trpět onemocněním kostí, které se projevuje dočasným nebo i trvalým snížením přístupu krve do kostí, úbytkem tkáně a zvyšuje se riziko fraktur. Nemoc zasahuje zejména konce nejdelších kostí, například stehenní.

Mluvčí hongkongské zdravotní správy informoval, že se nyní zkoumá, zda onemocnění kostí je důsledkem použití některých léků proti SARS, či důsledkem smrtelného zápalu plic samotného. Řada odborníků poukazuje na to, že pacienti v Hongkongu dostávali příliš vysoké dávky steroidů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám