Hlavní obsah

Chlamydiemi se můžete nakazit i na veřejném koupališti

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chlamydie se ukázaly jako daleko nebezpečnější infekce, než jsme si léta mysleli. Snadná není ani jejich léčba. Existují tři druhy tohoto parazita. Chlamydie trachomatis vyvolává sexuálně přenosnou nákazu. Obvykle se jí nakazíme při pohlavním styku. Ale možný je také přenos kapénkovou infekcí, ve vodě bazénu, nebo otřením do cizího ručníku. Chlamydie prostě milují vlhké prostředí.

Foto: Profimedia.cz

Ženy při nemoci trápí bolestivější pohlavní styk.

Článek

Kromě pohlavních orgánů a močových cest dokáže chlamydie nakazit konečník. Záleží na sexuálních praktikách. Pokud si ji vlhkým prstem vetřeme do oka, dovede tam vyvolat zánět nebo i vážnější potíže, v krajním případě dokonce oslepnutí. S tímhle poznatkem přišli lékaři teprve nedávno.

Hodně lidí nemá žádné příznaky

Prvním příznakem sexuální nákazy může být bolestivý vřídek na genitálu nebo na infikovaném místě, později zvětšené lymfatické uzliny v tříslech a teplota. Postiženému ztrpčuje život častější močení a pálení močové trubice, někdy i výtok z této trubice, případně z pochvy. Ženy pak trápí bolestivější pohlavní styk, bolesti pánve, silnější menstruace nebo krvácení mimo měsíčky.

Foto: Profimedia.cz

Těžká únava, to je jeden z příznaků infekce.

K infekci dochází nejčastěji po opakovaných sexuálních stycích. Nákaza se šíří postupně. Ale co je nejhorší: u spousty lidí bez příznaků. Malé, případně vůbec žádné potíže dlouho nepociťuje až 80 procent žen a přibližně 50 procent mužů. Proč se imunita některých lidí dokáže chlamydiím bránit a imunita jiných lidí ne, to je další záhada, kterou lékaři zatím nedokážou vysvětlit.

Nebezpečné následky

U řady žen, které infekci prodělaly a neléčily ji nebo důsledně nevyléčily antibiotiky, se lékaři později setkávají se špatně průchodnými vaječníky. Ovšem i se srůsty v břišní dutině a se sklonem k opakovaným zánětům močových cest i děložního hrdla. U mužů může prodělaná infekce souviset s pozdějším zánětem nadvarlete, případně močové trubice. Společným problémem obou pohlaví bývá nejednou snížená plodnost. Pokud se chlamydiemi nakazí těhotná žena, dokonce snadno potratí.

Záludnější varianta

Ještě záludnější se zdá být další druh tohoto buněčného parazita: Chlamydie pneumoniae. Šíří se kapénkami, tedy vzduchem, a napadá dýchací cesty. Příznaky této nákazy připomínají těžší chřipku. Postižený má také silný kašel, bolí ho v krku, chraptí a mívá i horečky. Může se ale u něj objevit i některá z infekcí horních cest dýchacích, astma, zánět nosních dutin nebo plic, bronchitida, katar a tak dál.

Typickým příznakem je únava, která nám začne ztrpčovat život po nemoci dýchacího ústrojí.

Dalšími pro jevy mohou být nevysvětlitelné bolesti svalů, kloubů, břicha, opakující se angíny, kožní problémy atd.

Foto: Profimedia.cz

Chlamydiemi se nemusíte infikovat jen při pohlavním styku, ale také vzduchem, prostřednictvím kapénkové nákazy.

Postižení lidé se necítí dobře, jsou hodně unavení. Pokud lékaře nenapadne, že by se mohlo jednat o infekci Chlamydií pneumoniae, a ostatní vyšetření jsou navíc negativní, snadno skončí v péči psychiatra. Ten se jim marně snaží vyléčit únavový syndrom. Nemocní se pak dostávají do bezvýchodné situace.

Ale ani tehdy, když lékař zjistí přítomnost chlamydií, není vyhráno. Neexistuje jednotný způsob léčby. Obvyklá jsou antibiotika. Lékaři se však rozcházejí v názoru, jak dlouho je užívat. MUDr. Bohumil Ždichynec, internista z Prahy, má zajímavé výsledky s makrolidovými antibiotiky druhé generace, která kombinuje s přípravkem obsahujícím několik rostlinných extraktů a také s propolisem.

Důležité informace

Rozpoznat včas nákazu chlamydiemi není snadné, stejně jako ji vyléčit. Nemoc se diagnostikuje pomocí testu na protilátky nebo na přítomnost DNA parazita. Pomůžou vám informace na internetu: www.chlamydie.info nebo www.pohlavni-choroby.cz/ chlamydie.

Užitečná může být i knížka Chlamydie - skrytá hrozba v těle od MUDr. Ždichynce.

Málo prozkoumaná je nákaza Chlamydií psittaci, ptačí forma parazita. Nepříznivě působí hlavně na nervový systém. Zatím však nejde o příliš častý typ infekce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám