Hlavní obsah

Češi jsou čtvrtí nejtlustší v Evropě

Novinky, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika zaujímá v Evropě čtvrtou příčku nejtlustšího národa. Před námi jsou jen Jugoslávci, Řekové a Rumuni. Novinářům to řekl v úterý docent Vojtěch Hainer, ředitel pražského endokrinologického ústavu a místopředseda České obezitologické společnosti s odvoláním na nejčerstvější evropské výzkumy.

Článek

"Obezita se stává globální epidemií. Poslední výzkumy, které naši republiku řadí na čtvrté místo v Evropě, ukazují, že obezita neustále ve všech věkových skupinách, včetně dětí, roste," řekl doc. Hainer. Dodal, že s nadváhou a obezitou prudce narůstá riziko mnoha závažných onemocnění, především metabolických, kardiovaskulárních a pohybových. Upozornil i na negativní vliv techniky, která nás připravuje o přirozený pohyb. "Kdybychom místo používání mobilních telefonů a dálkových ovladačů každý den ušli 400 m, za jeden rok urazíme 146 km. Při přepočtu na kilokalorie bychom odbourali 0,4 až 0,8 kg tukové tkáně," řekl docent Hainer.

Nemocných cukrovkou přibývá

Dodal, že nejvážnějším onemocněním, které má přímou souvislost s obezitou a jehož výskyt v České republice hrozivě roste, je diabetes. "Bude-li trend pokračovat, jeho výskyt v dospělé populaci celosvětově vzroste o 122 procent ze současných 135 miliónů postižených na 300 miliónů v roce 2025. Podobně tomu bude i u nás, kdy už dnes cukrovkou trpí přes 600 tisíc pacientů," řekl Hainer.

Primář třetí interní kliniky První lékařské fakulty v Praze Petr Sucharda soudí, že pro správnou léčbu je klíčové nastavení rovnováhy mezi příjmem a výdajem energie. Hlavní je i fyzická aktivita a komu tohle všechno nepomůže, může svoji obezitu řešit léky nebo i chirurgickým zásahem.

Internetová nemocnice

Na internetu již pracuje i tzv. První internetová nemocnice (www.iKlinika.cz), kde můžete s odborníky začít snižovat hmotnost. Je zde zajištěna odborná konzultace, kterou poskytuje lékař v podobě on-line poradny, program komplexního snižování hmotnosti ušitý na míru, včetně sestavení zdravého a chutného jídelníčku a mnoho dalších užitečných informací o rozumné redukce hmotnosti.

Klinika je v činnosti od září loňského roku a už se do ní zapojilo zhruba padesát lékařů s desítkami svých pacientů. Podle doktorky Marie Hrudkové, zástupkyně společnosti, která kliniku provozuje, zkušenosti z několika měsíců ukazují, že se může stát vyhledávaným pomocníkem ke snížení a léčbě obezity. Pomoc ve snižování hmotnosti chce i Merilinka na bezplatném telefonním čísle 800 116 116.

Reklama

Související témata:

Související články

Bude prebiotická vláknina novým hitem?

Zatímco otěhotnění sympatické lyžařky Kateřiny Neumannové probrala média velmi důkladně, jeden z průlomových objevů v dětské výživě, zveřejněný koncem...

Zeleninové šťávy prospívají zdraví

Toužíte po srovnání metabolismu, redukci váhy, zlepšení pleti, vlasů a nehtů ? Chcete se zbavit alergií, zácpy, cukrovky, artritidy, žlučových kamenů, akné...

Výběr článků

Načítám