Hlavní obsah

Vhodně zvolenou videohrou lze vyzrát na fobie

LOS ANGELES

Mnozí rodiče doma šílí ze svých potomků, kteří denně tráví dlouhé hodiny hraním nejrůznějších videoher. Jisté utěšení jim však mohou přinést výsledky nejnovější kanadské studie. Z ní totiž vyplývá, že správně zvolené videohry mohou pomoci dětem trpícím lehčími formami fobií.

Foto: dpa tmn/Archiv/Schlossbetriebe gGmbH
Článek

Dětí trpících panickým strachem ze hmyzu, uzavřeného prostředí či výšek všude ve světě přibývá, ale zázračný lék na něj zatím neexistuje. Fobie se léčí pouze časově a finančně náročnými terapiemi, při nichž jsou pacienti záměrně vystavováni situaci, která je příčinou jejich úzkosti.

Hra místo terapie

Kanadští odborníci však přišli na dalece účinnější, čtyřikrát levnější a hlavně příjemnější způsob léčby, který jistě potěší zejména děti a dospívající mládež. 

Panický strach totiž mohou pomoci překonat právě oblíbené videohry. Nabízejí trojrozměrný obraz a hráč se do jejího průběhu může ponořit také díky zvuku ze sluchátek a tím vytvářet vlastní virtuální svět. Zábavným způsobem pak pacient poznává prostor, který mu až dosud připadal nedosažitelný a nepřístupný.

Dostane se na všechny

Každá hra byla vytvořena či přepracována tak, aby se zaměřovala vždy na jednu konkrétní formu fobie.

Lidé, kteří by ve skutečnosti zpanikařili při pouhém pohledu na hmyz, se nyní mohou v klidu oddávat souboji s pavouky.

Pro klaustrofoby byla zase vymyšlena hra, v níž se hráč naprosto bezpečně pohybuje v uzavřeném prostoru, který je pro nemocného za běžných okolností zcela nepřekonatelnou překážkou.

Reklama

Související témata:

Související články

Xenofobie, nebo obyčejný strach?

Ve středu k večeru sjížděl na nástupiště stanice metra Můstek po eskalátoru zmocněnec vlády pro lidská práva Jan Jařab. Před ním seděli dva mladíci a kouřili....

Výběr článků

Načítám