Hlavní obsah

Vlčnovský král vyrazil s krojovanými legrúty na slováckou pomlázku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devítiletý vlčnovský král František Janča vyrazil v pondělí ráno s jedenácti legrúty ze své družiny na pomlázku po dědině. Během dopoledne je přivítalo šest dívek stejného ročníku 2006 jako dospívající chlapci z královské družiny.

Tradiční Velikonoce ve VlčnověVideo: Aleš Fuksa, Novinky

 
Článek

Dlouhý den mladému králi začal brzo ráno, kdy se o půl sedmé převlékl do vlčnovského kroje a společně se svou družinou zamířil do místního kostela na mši. Poté jej legrúti (vyvolávači) doprovodili k vlčnovským búdám a dali si pohoštění u rodičů letošního krále. „Ráno to vypadalo v pohodě. Vlčnovským králem jsem si přál být už kvůli tomu, že při jízdě králů budu jezdit na koni.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Devítiletý vlčnovský král František Janča se sedmnáctiletými legrúty při velikonoční obchůzce dědinou.

František Janča není prvním králem z rodiny Jančových. Před dvěma lety jím byl i jeho starší bratr Zdeněk a v roce 1993 i jejich otec Martin Janča. „Byl jsem prvním samostatným českým králem po rozdělení České a Slovenské republiky,“ pousmál se Martin Janča. Dodal, že králi byli i jeho dva synovci, synové jeho sestry.

„Je úžasné, že se jízdy králů ve Vlčnově stále drží a těší se velké oblibě. Jde o nádhernou tradici. Je tu cítit taková sounáležitost,“ podotkla maminka krále Barbora Jančová. Ví o čem mluví, bez pomoci druhých lidí, jak přiznává, by stěží stíhala všechno připravit na zimní královský ples, velikonoční pochůzku i hlavní Jízdu králů ve Vlčnově.

„Nebýt nejbližších, babičky, dědečka a všech, co pomáhají, tak bychom to sami tak hladce nezvládli,“ podotkla maminka letošního krále.

Samotná Jízda králů ve Vlčnově letos připadá na 26. května. Od roku 1909 je František Janča již 96. králem.

Král prošel Vlčnovem s celou svou družinou

Domácí

Reklama

Související témata:
Jízda králů

Výběr článků

Načítám