Hlavní obsah

Zvířecí hlavy na přehlídce značky Schiaparelli rozdělily svět módy na dva tábory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Značka Schiaparelli, která od roku 2020 slaví velký návrat na módní scénu, je proslulá svými divokými, často až surrealistickými kreacemi. Tentokrát se ale sázka na divokou kartu příliš nevyplatila. Kreativní ředitel značky Daniel Roseberry totiž poslal na molo modelky v šatech, které „zdobily“ realisticky ztvárněné zvířecí hlavy.

Foto: Profimedia.cz

Byznysmenka Kylie Jennerová v modelu od Schiaparelli

Článek

Danielu Roseberrymu se podařilo rozvířit stojaté vody světa módy. Jeho nejnovější kolekce s názvem Inferno se totiž inspirovala klasickým dílem Božská komedie Danta Alighieriho ze 14. století, ve kterém básník sestupuje přes devět kruhů pekla.

Sám autor, tedy hlavní postava děje, se během své cesty setkává s lidskými slabostmi ztělesňovanými divokými zvířaty: leopardem jako symbolem chtíče, lvem jako symbolem pýchy, vlčicí coby symbolem chamtivosti.

Návrhář se rozhodl využít tohoto motivu, a na molo proto poslal modelky oděné do šatů, které „zdobily“ věrné podobizny zmíněných zvířat. Modelka Shalom Harlowová symbolizovala leoparda, Irina Shayková lva a Naomi Campbellová vlčici. A právě to se ukázalo jako chyba.

Co přinesl letošní haute couture týden módy

Styl

Většina diváků si totiž tento motiv nespojila s filozofickou spletitostí Dantovy cesty k osvícení, ale s pytláctvímutrpením zvířat, která se stala obětí kožešinového průmyslu.

Přehlídka se stala trnem v oku mnohých milovníků módy i proto, že se jí zúčastnilo velké množství celebrit, které ji na svých sociálních sítích chválily. Například úspěšná podnikatelka a hvězda televizní reality show Kylie Jennerová dokonce dorazila v šatech, které na sobě rovněž měly našitou podobiznu lva.

Velký rozruch vyvolala také zpěvačka Doja Cat, která byla od hlavy až k patě zahalena do červené a působila jako oživlá socha. Kromě rudé róby úspěšnou raperku zdobilo i 30 000 ručně umístěných krystalů.

Jaké další celebrity dorazily na kontroverzní módní přehlídku, si můžete prohlédnout v galerii.

Na přehlídce značky Fendi zaujaly plyšové bagety

Styl

Reklama

Související články

Nejhorší módní trendy minulého roku

Ačkoliv je móda do velké míry subjektivní, existují i tak žebříčky nejhůře oblečených celebrit, na základě kterých se posuzuje, jaké oblečení a doplňky nejspíš...

Výběr článků

Načítám