Hlavní obsah

Žralok Murdoch má rád ženy s ostrými lokty

Právo, Lenka Dostálová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodnímu mediálnímu magnátovi Rupertu Murdochovi (80) přibývají vrásky na čele. Nechal sice zavřít jeden ze svých úspěšných titulů – britský bulvární týdeník News of the World, bobtnající skandál s odposlechy mu ale může přerůst přes hlavu.

Foto: Reuters

Mediální magnát Rupert Murdoch při slyšení v britském parlamentu

Článek

Murdoch platil po několik desetiletí za jednoho z nejmocnějších mužů světa, který svými dlouhými prsty tahal za nitky v nejvyšší politice. Zlaté časy by ale nyní mohly vzít za své. Pobouření veřejnosti nad odposlechy příbuzných obětí teroristických útoků i jiných zločinů už nemohou přehlížet ani politici, kteří byli s Murdochem dosud zadobře.

Magnát zatím obětoval nedělník News of the World (NOTW) s nákladem 2,8 miliónu výtisků. Musel také ustoupit od lukrativního plánu plně převzít britskou televizi BSkyB. Policie už kvůli aféře zatkla několik lidí včetně Andyho Coulsona, šéfredaktora nedělníku z let 2003 až 2007.

Tlaku naopak dlouho odolávala další štika v Murdochově rybníce, Rebekah Brooksová (43), jež skandálnímu plátku před Coulsonem tři roky šéfovala. Právě za jejího vedení se list dopustil nejvíc pobuřujícího přečinu: nechal napíchnout hlasovou schránku pohřešované školačky Milly Dowlerové, z níž najatý detektiv vymazával zprávy. Rodiče se tak chlácholili falešnými nadějemi až do doby, než byly po několika měsících nalezeny dívčiny ostatky. „Už jsme se omluvili. Naši lidé nás oklamali… a naše noviny oklamaly své čtenáře,“ kál se Murdoch.

Proč držel zrzku Brooksovou?

Brooksová jakoukoliv odpovědnost odmítla. Čelila ale kritice, že dvě stovky zaměstnanců NOTW byly obětovány pro záchranu jejího teplého místečka – od roku 2009 až do minulého pátku totiž byla šéfkou společnosti News International, která magnátovy listy v Británii vydává.

Pozorovatelé se dohadovali, proč jindy bezohledný Murdoch atraktivní zrzku držel. Spekulovalo se o možnosti, že miliardář chtěl díky ní odvést negativní pozornost tisku od svého syna Jamese. Ten vede evropské a asijské operace otcova impéria a bývá označován za jeho nástupce.

Komentátoři ale uvažovali i o možnosti, že Brooksová svého zaměstnavatele něčím drží v šachu. „Jednou vyjde najevo, co se pokazilo a kdo za to mohl, a bude to pro naši společnost další těžká chvíle,“ vyjádřila se varovně.

Na to, aby dokázala získat žolíka, je ostatně prohnaná dost. Má za sebou pozoruhodnou kariéru – v týdeníku začínala ve dvaceti jako sekretářka, už po pár letech se ale vyšvihla do pozice zástupkyně šéfredaktora. V roce 2000 se pak stala nejmladší šéfredaktorkou britských novin a náklad časopisu za jejího vedení stoupal. O její vyřídilce svědčí i to, že ji v roce 2005 zatkla policie za údajné napadení tehdejšího manžela, herce Rosse Kempa. Nakonec ji ale propustili a Kempův oteklý ret soudní dohru neměl.

Navíc měla vždy velmi dobré vztahy s politickou elitou – přátelí se s expremiérem Tonym Blairem a jeho ženou Cherie, k rodině současného premiéra Davida Camerona chodívala na večeři. Cameron i tehdejší premiér Gordon Brown navíc v roce 2009 byli hosty na její svatbě.

Žralok Murdoch si ale na lidi s ostrými lokty potrpí. Sám se díky své dravosti vypracoval z dědice skomírajícího regionálního deníku v rodné Austrálii na majitele jednoho z největších mediálních impérií. Podle žebříčků časopisu Forbes je se 7,6 miliardami dolarů 122. nejbohatším člověkem světa a 13. nejvlivnějším. Do jeho portfolia patří mimo jiné bulváry The Sun a The New York Post, seriózní list The Times i jeden z nejuznávanějších amerických deníků The Wall Street Journal. Vlastní také slavné filmové studio 20th Century Fox, americkou televizní skupinu Fox a britskou Sky.

Vzal si o 38 let mladší Číňanku

I v osobním životě ho nakonec provází žena, která jde přes mrtvoly. Jeho třetí manželka – o 38 let mladší Číňanka Wendi Dengová – je úspěšnou podnikatelkou a má za sebou pikantní minulost. Do Spojených států se dostala jako studentka poté, co se v Kantonu seznámila s americkým obchodníkem Jakem Cherrym a jeho ženou Joyce. K Joyce začala docházet na hodiny angličtiny a s pomocí Cherryových pak dostala americké studentské vízum.

Svým dobrodincům se ale odvděčila po svém – když u nich během studií bydlela, začala si s o 30 let starším Jakem Cherrym románek. Jakmile manželka Joyce jejich poměr odhalila, vyhodila oba z domu. Krátce nato se Dengová a Cherry vzali.

Vzor pro padoucha z bondovky?

Rupert Murdoch se narodil 11. března 1931 v australském Melbourne. Aby pronikl na televizní trh USA, přijal v 80. letech americké občanství.

Jeho média zasahují asi 75 procent světové populace.

Podle některých se stal předlohou pro mocného mediálního zloducha Elliota Carvera z osmnácté bondovky Zítřek nikdy neumírá.

Manželství ale záhy vzalo za své, když Cherry zjistil, že ho žena podvádí. I tak si ale Wendi díky sňatku zajistila zelenou kartu. Na americké univerzitě pak ctižádostivá Číňanka patřila k premiantům, vystudovala prestižní Yale a v současnosti pomáhá Murdochovi s pronikáním na čínský trh.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám