Hlavní obsah

Zimní barefootová obuv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Začátek nového roku se obecně pojí se změnami a osvojením zdravějších návyků. Pokud si letos chcete dát předsevzetí i vy, vezměte to od podlahy. A to doslova. Vyzkoušejte zimní barefootovou obuv, která imituje chůzi naboso, čímž podporuje přirozený styl chůze.

Foto: archiv firmy

Boty, Xero shoes, ilustrační foto

Článek

Až 90 % z nás chodí špatně. Je to dáno hlavně nevhodnou obuví, která deformuje chodidlo, ale i postojem. Barefootová obuv se snaží těmto problémům předcházet. Na první pohled má širší špičku, protože kopíruje přirozený tvar chodidla.

Má také tenkou flexibilní podrážku, díky níž budete zapojovat více svalů i lépe vnímat samotný terén. Nohy se tak snáze prokrví. I v modelech bez kožíšku vám nohy mrznout nebudou, pokud zrovna venku nevládnou tuhé mrazy.

Nulový sklon a pata bez vyvýšení zlepší vaše držení těla a postarají se o zdravý postoj. Charakteristický tvar špičky ponechá prostor vašim prstům, díky čemuž je bota pohodlná a umožňuje volný pohyb.

Barefooty: Boty, které dokážou změnit život

Styl
Foto: archiv firem

Zleva nahoře: Barefoot boty s kožíškem, Bohempia, 3900 Kč. Šněrovací barefoot boty s kožíškem, Ahinsa, 4390 Kč. Hnědé šněrovací barefoot boty s kožíškem, Ahinsa, 4390 Kč. Kotníčkové barefoot boty, Bohempia, 3900 Kč

Mezi nejtypičtější barefootovou obuv jednoznačně patří tenisky. Vsaďte na klasický jednoduchý model, který je na první pohled téměř k nerozeznání od klasických tenisek. Do chladnějšího počasí se pak hodí kotníčkové modely. Vybírat můžete obuv s kožíškem i bez.

Kromě nízkých modelů můžete vsadit také na kozačky, které uchrání od mrazu i celé lýtko. Jedná se o ideální model v případě, že dáváte přednost elegantnímu typu oblékání.

Foto: archiv firem

Kotníčkové barefoot boty, Vasky, 3499 Kč. Barefoot tenisky béžové, Skinners, 3490 Kč. Černé boty barefoot nalevo, Vasky, 3299 Kč. Barefoot tenisky černé napravo, Skinners, 3490 Kč

Chůze v barefoot botách je jiná než v klasické obuvi a člověk se ji musí učit. Je třeba zkrátit krok a našlapovat více naplocho, ne na hranu paty a nedupat. Přechod je lepší v teplém počasí a může bolet – svaly se více namáhají, proto se mohou dělat pauzy jako při cvičení jiných svalů. Zimní barefootové boty jsou pak lepší zejména pro ty, kteří již nějakou zkušenost s tímto typem obuvi mají.

Vše je ale vysoce individuální. Abyste z bot co nejvíce profitovali, dejte si pozor také na samotný postoj. Důležité je chodit napřímeně a nevystrkovat hlavu dopředu.

Foto: archiv firem

Hnědé kotníčkové barefoot boty, Bohempia, 3100 Kč. Béžové barefoot boty, Crave (prodává Naboso.cz), 2900 Kč. Barefoot kozačky, Ahinsa, 5190 Kč

Foto: archiv firmy

Boty, Bohempia, 3100 Kč

Kašmírový svetr jako základ zimního šatníku

Styl

Reklama

Související témata:
Barefoot

Související články

Barefooty: Boty, které dokážou změnit život

Čím dál tím více lidí hledá pohodlnější a zdravější alternativu ke své běžné obuvi. Pokud se mezi ně řadíte i vy, vyzkoušejte tzv. barefooty. Boty, které...

Výběr článků

Načítám