Hlavní obsah

Ženy trápí pocit viny mnohem více než muže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bilbao

Ženy trápí během života pocit provinění a hanby mnohem více než muže. Prokázali to španělští psychologové u všech věkových skupin s tím, že nejvíce pocit mezilidského provinění stíhá ženy mezi 40 a 50 roky. Ženy ale mají také vyšší mezilidskou vnímavost než muži.

Foto: Profimedia.cz

Ženy jsou sociálně vnímavější než muži.

Článek

Proč jsou ženy tak stravovány pocitem společenského provinění, vysvětluje doktorka Itziar Etxebarriová vysokými očekáváními.

„To je způsobeno určitými výchovnými a vzdělávacími praktikami, které vyžadují od dívek a žen mnohem více než od mužů, tyto praktiky se navíc stále používají, přestože společnost věří opaku,“ tvrdí Etxebarriová z Univerzity v Baskicku.

Její tým sledoval pocit společenského provinění a mezilidskou vnímavost u 156 teenagerů, 96 adolescentů a 108 dospělých. Všechny tři věkové skupiny byly testovány a rozděleny podle pohlaví. Muži všech věkových skupin trpěli mnohem méně pocity provinění než ženy všech věkových skupin. Nejhůře na tom byly ženy ve věkové skupině 40 až 50 let, ale i teenagerky a adolescentky byly silně stíhány pocitem společenské viny.

Reklama

Související témata:

Související články

Ženy mají menší libido kvůli pocitům viny

Asi nepřekvapí, že sexuální energie u mužů a vzrušivost je v průměru výrazně vyšší než u žen. Podle nové kanadské studie to však nemusí být pravda na fyzické...

Stydíme se odmalička, nejvíce však za nahotu

Každý z nás je vybaven schopností cítit emoce. Bylo zjištěno, že emoční centrum se nachází v limbickém systému mozku spolu s pocity hladu či chuti na sex. Co...

Výběr článků

Načítám