Hlavní obsah

Vše, co je dobré vědět, než si necháte udělat první tetování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letní počasí a odhalená pokožka přímo svádějí k tetování. Co všechno byste ale měli zvážit, než se pro trvalý obrázek na těle rozhodnete? Přílišná spontánnost není na místě.

Foto: Profimedia.cz

Tetování se stává normou uměleckého a výrazového projevu osobnosti (ilustrační foto).

Článek

Zatím žádné nemáte, ale pokukujete po některých motivech a přemýšlíte, který by vám nejlépe slušel? Pokud jste dospěli k názoru, že je čas na první tetování, máme pro vás tipy, které vám cestu za finálním uměleckým dílem usnadní.

Nemůžeme říci, že díky nim bude tetování méně bolestivé, ale celý proces se stane bezpečnější, přehlednější a vy se možná přestanete obávat věcí, které vás od tetování stále odrazují.

Jak si vybrat tatéra?

Tatérka Brit Abadová doporučuje vybrat si takového, kterému důvěřujete. „Jděte za ním na osobní návštěvu, přemýšlejte, jak mezi vámi funguje chemie. Předtím své favority sledujte online a získejte představu o tom, jak pracují a co je jejich uměleckým přínosem. Zda se vám líbí. Mít skvělý zážitek z tetování má často obrovský vliv. Jakmile s umělcem, kterého si vyberete, souzníte, budete milovat i svoje tetování – jeho umělecké dílo.“

Tetování. Opravdu si na něm lze vytvořit závislost?

Zdraví

Při tomto rozhodování také sledujte, jak vypadají zhojená díla vámi zvoleného umělce. To radí tatérka Ariel Weiová. „Čerstvá a zahojená tetování se liší,“ říká. „Barvy často blednou, jak se tetování hojí, a linie se stávají méně zřetelnými, takže tento typ výzkumu vám pomůže plně porozumět tomu, jak práce vašeho požadovaného tatéra v průběhu času stárne. Což je pro vaše rozhodnutí důležité.“

Když se vydáte do salonu, mějte už jasnou představu o budoucím tetování. Tu s tatérem zkonzultujte a nechte si poradit s tím, jak bude v jeho provedení vypadat. I když si totiž přinesete obrázek kočky od jiného umělce, nečekejte, že budete mít na svém těle přesnou kopii. Tatéři tak nepracují a vkládají do svých děl něco ze sebe. Jakmile odsouhlasíte připravený návrh, což může trvat i několik měsíců, můžete se pustit do dalšího kroku.

Ariel Weiová má ráda, když její klienti mají jasnou představu o velikosti i umístění, i když lze obojí během konečného schvalování návrhu ještě změnit. Také je dobré probrat, jaký tón pleti máte a jak na ní bude tetování přesně vypadat. Tatér by měl mít k dispozici vzorník, na kterém vám vysvětlí, jak se vám tetování bude hojit, jaká bude jeho hloubka a podobně.

Příprava před samotným tetováním

Odborníci se shodují, že návštěva salonu v den samotného tetování je srovnatelná s lékařským zákrokem. Před příchodem se tedy dobře vyspěte, vypijte hodně vody, vyhněte se alkoholu a něco snězte.

Co může vést k odložení tetování?

Ekzém či jiné akutní kožní onemocnění. Odložit tetování je nutné i v případě, když se popálíte či spálíte na slunci, případně se v dané oblasti pořežete. Ideální je jít na zákrok se zcela zdravou a zhojenou pokožkou.

Jestliže během procesu tetování cítíte nevolnost, požádejte o přestávku, máte na to plné právo. Každý bolest snáší jinak, nemějte strach se ozvat.

Anketa

Přemýšlíte o tetování?
Ano, je to můj nesplněný sen
18,2 %
Ano, ale chybí mi odvaha
5,8 %
Ano, ale protějšek či rodiče mne od toho zrazují
1,3 %
Ne, ale líbí se mi to u druhých
5,4 %
Ne, to není nic pro mne
69,3 %
Celkem hlasovalo 3321 čtenářů.

Jak o pokožku pečovat

Než opustíte studio, tatér vám poskytne pokyny pro následnou péči. Dodržujte je. „Různí umělci mají různé způsoby, jak se o tetování starat, vždy je ale poslechněte. Nehledejte tipy na internetu, případně u bratrance, který se nechal tetovat před deseti lety,“ doporučuje odbornice.

Pár rad na závěr

Nikdy si nevybírejte přehnaně malé tetování. Kdyby šlo o nápis, musel by se časem opravovat, stal by se kvůli vydrolování inkoustu nečitelným a vy budete zklamaní.

Také není dobré nechat si tetovat jména letních lásek na viditelná místa, na podzim už může být vše jinak. Tetování lze sice upravit, případně odstranit laserem, ale je to časově i finančně náročné.

Tetování jako psychologická pomoc. Skryje jizvy a jiné vady na kůži

Lifestyle

Slavné ženy a jejich tetování aneb Když si neváhají ozdobit záda, ruce i zadek

Móda a kosmetika
Související témata:

Výběr článků

Načítám