Hlavní obsah

Večerní róby z pařížského Haute couture týdne módy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako každý rok i letos hostila Paříž zimní mutaci Týdne módy s podtitulem Haute couture, který nabízí to nejexkluzivnější ze světa luxusní krejčoviny. Prohlédněte si kolekce večerních šatů od renomovaných módních návrhářů, ze kterých se tají dech.

Foto: Profimedia.cz

Přehlídka Ramiho Al Aliho

Článek

Haute couture je francouzský termín z oblasti módy označující oblečení šité na míru, detailně ručně zpracované, vyrobené v Paříži a často slouží jako inspirace v ostatních známých městech módy, jako jsou New York, Londýn či Milán.

Oblečení „Haute couture“ se na rozdíl od Prêt-à-porter oblečení (konfekční) tradičně šije na míru pro určitého zákazníka. Při jeho výrobě jsou použité vysoce kvalitní a drahé látky a je šité rukou s extrémním důrazem na detail a zakončení.

Ve Francii je označení „Haute couture“ chráněným názvem. Na označení jakéhokoli modelu musí mít tvůrce oprávnění od francouzské syndikátní komory vysoké módy Chambre syndicale de la Haute Couture.

Ušití jediných šatů trvá minimálně 100 hodin, může se vyšplhat až na 2000 hodin práce. Od toho se pochopitelně odvíjí i cena, která začíná na 15 000 eurech (cca 357 tisíc korun) a šplhá až k 200 000 eur (cca 4,8 milionu korun) za večerní vyšívané šaty.

Letošní ročník Haute couture týdne módy byl opět protkaný nádhernými společenskými róbami, které budou jistě brzy k vidění na nejrůznějších celebritách a movitých ženách po celém světě.

Samotné střihy pak mohou sloužit jako předobraz značky s dostupnějším zbožím či svatební šaty.

Prohlédněte si průřez letošními modely v naší galerii.

Zvířecí hlavy na přehlídce značky Schiaparelli rozdělily svět módy na dva tábory

Styl

Reklama

Související témata:

Související články

Plesová sezona: Jaké šaty si vybrat

Každým rokem s novou nadcházející plesovou sezonou přichází společná otázka většiny žen. Jaké šaty si na tyto akce pořídit?

Výběr článků

Načítám