Hlavní obsah

Trichologické vyšetření pomáhá najít příčinu problémů s vlasy

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za problémy s vlasy nemusí stát jen dědičnost a estetika. Značnou roli zde sehrává výživa, ale i zdravotní stránka. Pokud jedinec nezná pravou příčinu padání, řídnutí vlasů, lupů, šupinatění pokožky a dalších potíží, pak řešení nebývá snadné. Často se pak stává, že sebelepší produkt jednoduše nefunguje, nezabírá a psychika dostává zabrat.

Foto: Profimedia.cz

Za problémy s vlasy nemusí stát jen dědičnost a estetika.

Článek

Najít pravou příčinu problému je tak velmi stěžejní. Proto stále více odborníků doporučuje tzv. trichologické vyšetření, které díky sérii podrobných testů dává  dokonalý přehled o stavu pokožky hlavy a vlasech samotných. Odborníci tak mají možnost odhalit problémy v zárodku a začít pracovat na jejich odstranění dříve, než se projeví na vzhledu.

„Vyšetření probíhá pomocí speciální mikroskopické trichokamery, která umožní pozorovat detail pokožky hlavy i vlasu samotného na obrazovce. Lze tak zjistit, zda je vlas včetně kořínku dobře vyživován či zda ve vlasech nejsou mazotoky, lupy či bakterie, které brání růstu krásných zdravých vlasů,” vysvětluje Lenka Kašpaříková, tricholožka z vlasového centra Clinical Hair & Health.

Součástí vyšetření je rovněž důkladný pohovor, při němž se tricholog podrobně ptá na současný stav vlasů, frekvenci jejich mytí, výskyt lupů, chemické zásahy či barvení. „Diagnózu je někdy dobré doplnit o vyšetření kožní biopsie a v případě podezření na seboroické dermatitidy a jiná zánětlivá onemocnění i mykologické vyšetření,” dodává Doc. MUDr. Monika Arenbergerová, Ph.D. z Centra zdravé vlasy Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Kvalitu vlasů a zdraví vlasové pokožky ovlivňuje i momentální zdravotní stav, léky či rodinná anamnéza. Důležité jsou také informace o životním stylu, kde důležitou roli hraje stravování a pitný režim. Následně lze účinně řešit padání a řídnutí vlasů, alopecii, mastné vlasy, seboroickou dermatitidu, lupy a šupinatění pokožky, lupénku, suchou a dehydratovanou kůži a vlasy nebo poškození po chemických zákrocích.

Co možná nevíte o vlasech
Síla, kvalita a hustota vlasů závisí na genetických faktorech.
Každý člověk má na hlavě přibližně 100–120 tisíc vlasů.
Denně může vypadnout 40–70 vlasů, větší počet znamená zhoršení stavu.
Vlas roste z kořínku 4–6 let, poté opustí vlasové lůžko, papila vytvoří nový kořínek, cyklus se opakuje.
Důležitá je správná výživa, regenerace a látková výměna v kůži, funkce žláz s vnitřní sekrecí – hormonální hladina v krvi velmi ovlivňuje růst a padání vlasů (možnost řídnutí vlasů – rozsáhlé alopecie).
Nadměrná produkce mazu znamená zvýšené padání vlasů.
Stav vlasů ovlivňuje také stres. Pokud je trvalý, mohou být vlasové cibulky oslabené.
Budeme-li o vlasy a pokožku správně pečovat, krásné a zdravé vlasy si uchováme do vysokého věku.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Zlozvyky, které ničí kvalitu vlasů

Málo času, příprava snídaně pro děti, stres, mastné vlasy nebo naopak krepatá změť na hlavě, která si nutně žádá okamžitou péči. Jenomže jak se vyvarovat...

Výběr článků

Načítám