Hlavní obsah

Tři věci, bez kterých se při sportu neobejdete

Novinky, Linda Humlová

Ať už sportujete denně, nebo se do toho teprve chystáte opřít, nemělo by vám ve vaší výbavě chybět speciální sportovní oblečení a doplňky z kvalitních funkčních materiálů. U žen hraje hlavní roli zejména správný výběr bot, podprsenky a legín.

Foto: Reebok

Hlavní pravidlo při výběru sportovního oblečení zní: vše, v čem se cítíte dobře, je tou správnou volbou.

Článek

Hlavní pravidlo při výběru sportovního oblečení zní: vše, v čem se cítíte dobře, je tou správnou volbou. I u toho je ale vhodné se zaměřit na výběr správné velikosti, materiálové složení produktu i samotný vzhled.

Padnoucí podprsenka

V současné době jsou potřeby sportovkyň mnohem rozmanitější než dříve. Cvičení jógy, které pokračuje intervalovým tréninkem v kombinaci s během a skákáním, to všechno během jedné tréninkové lekce. Při všech těchto aktivitách byste se měla cítit komfortně a chráněná. Jakou podprsenku si tedy vybrat?

Jako první je důležitá správná velikost a střih. Ideální sportovní podprsenka by se neměla zařezávat, neměla by jí padat ramínka a prsa by měla zůstat pevně v košíčcích.

Oporu byste měla řešit individuálně. Malým prsům stačí podprsenka z tenčího materiálu, ženy s většími přednostmi raději sahají po speciálně upravených podprsenkách s velkou oporou, pohodlným střihem a zády se střihem „racerback“ (zkřížení ramínek na zádech), což u nich zajišťuje větší pevnost a podporu. Podprsenky v kategorii střední a vysoké opory jsou často sestaveny z více dílů, které jsou sešívané, protože tak dobře zamezují nechtěnému pohybu poprsí. Při nedostatečné opoře hrozí, že se prsa budou pohybem více namáhat, vytahávat a mohou i bolet.

Foto: archiv firem

Zleva, béžová, Reebok, 1499 Kč. Květovaná, Marks&Spencer, 999 Kč. Červená, H&M, 499 Kč. Bílá, Zoot, 1079 Kč. Černá, H&M, 399 Kč.

Co se týče materiálu, měl by být pevný, elastický a s dobrou životností. To znamená, že i po častém praní byl měl držet tvar. Ideální je zaměřit se na podprsenky v kombinaci polyesteru a elastanu, které jsou funkční a zároveň pohodlné. V obchodě se zeptejte také na termoregulační technologie, díky kterým zůstanete při pohybu v pohodlí a neprochladnete.

Žádanými prvky u sportovních podprsenek jsou například i síťovinové panely, které fungují jako odvětrávání. Pro běžkyně jsou pak vhodné i různé reflexní prvky, které se hodí zejména za šera, nebo při zhoršení světelných podmínek.

Pohodlné legíny

Legíny patří u žen jednoznačně k nejoblíbenější verzi kalhot na cvičení. Není divu, jsou pohodlné, může se v nich cvičit jak v létě, tak v zimě, navíc báječně tvarují postavu. Při výběru si ale dejte pozor na průhlednost látky, abyste neodhalila víc, než je třeba, a také na samotný střih. Ideální je, pokud mají legíny širší gumu v pase, protože pak nepadají a drží přesně tam, kde mají.

Dále se zaměřte na použitý materiál. „Funkční oblečení lépe odvádí pot od těla, čímž zajišťuje lepší komfort při sportování a zabraňuje přehřívání a dalšímu nadměrnému pocení. U některých produktů je například použita technologie ActivChill, která má speciálně upravená vlákna, která svým atypickým pětiúhelníkovým tvarem podporují lepší ventilaci, odvod a následné odpaření potu, které pociťujeme jako chladivý efekt. Naopak bavlna je nasákavá - pot nasaje, tím se uzavře, ztěžkne a jen omezeně umožňuje další ventilaci a efektivní odvod a odpařování potu,” říká Jakub Prchal, odborník značky Reebok.

Foto: archiv firem

Zleva, Reebok, 1749 Kč. H&M, 799 Kč. F&F, 499 Kč. Oboustranné, Tchibo, 399 Kč.

V případě, že zvolíte oblečení ze syntetických materiálů, připravte se na to, že pokud nemá nějakou speciální, například stříbrno-nanotechnologickou úpravu, bude často zapáchat, a to i při menší míře pocení.

„Pokud vám ale jinak oblečení ze syntetiky vyhovuje, upřednostňujte raději nylon před polyesterem. V polyesteru se bakteriím obzvláště líbí. Dnes existuje i mnoho tkanin kombinujících výhody jak přírodního vlákna, tak toho syntetického, stačí se jen zeptat v daném obchodě se sportovním oblečením,” říká ultramaratonec René Kujan.

U všech sportovních materiálů pak platí, že se nemá do praní přidávat aviváž, protože poškozuje funkční povrch. Před prvním praním si vždy přečtete cedulku na výrobku s instrukcemi.

Kvalitní boty

Volíte-li mezi renovovanými značkami, můžete si být jista, že mezi nimi nebude, co se týče kvality, téměř žádný rozdíl.

Vyhněte se ale objednávání bot na internetu, najděte si čas a zajděte si do prodejny boty vyzkoušet. Tam se v nich nestyďte ani lehce proběhnout a otestovat si, jak bota tlumí náraz a jaké má odpružení. Zároveň myslete na to, že pokud chcete v botách zejména běhat, tak by měly být o půl až jedno číslo větší, než je vaše normální obuv.

Foto: archiv firem

Černé se žlutou podrážkou, Puma, 1819 Kč. Modré, Adidas, 1149 Kč. Bílo černé, Nike, info o ceně v obchodě. Černé uprostřed, Reebok, info o ceně v obchodě. Růžové nahoře, Reebok, 2499 Kč. Růžové dole, Puma, info o ceně v obchodě

Ke kompletní výbavě vám pak už stačí jen prodyšný top, teplá mikina, která zahřeje po tréninku a sportovní taška, do které se vám vejdou všechny nezbytnosti. Samozřejmostí je také volit oblečení podle ročního období a lokace.

„Při aerobních sportech, jako je vytrvalostní běh, záleží zejména na teplotě. V létě stačí lehké funkční tričko a šortky, zatímco v zimě či dešti je důležitá i izolace, popř. ochranná vrstva oblečení, která ovšem umožňuje odvětrávání,” dodává Jakub Prchal.

Pokud se chystáte do fitka, nezapomeňte si do sportovní tašky přibalit rychleschnoucí ručník a plastovou lahev s odšťavňovačem, díky kterému si můžete ochutit vodu například citrónem či pomerančem.

Foto: archiv firem

Zleva: Tričko, H&M, 249 Kč. Mikina, F&F, 699 Kč. Taška, Nike, 1089 Kč. Sportovní lahev s odšťavňovačem, Vemzu, 650 Kč

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám